Новини » Aston Martin DBR22 – открита мечта

Aston Martin DBR22 – открита мечта

2408
2022

Вдъхновеният от DBR1 роудстър отпразнува десетата годишнина на подразделението за индивидуализиране на Aston

Това тук е Aston Martin DBR22 и той е студия, с която британците празнуват 10-тия рожден ден на подразделението си за индивидуализиране Q.

Концепцията е доста вълнуваща. Да, Aston Martin наричат колата „Concept“, но веднага след това допълват, че автомобилът е близо до „серийната реалност за избрани клиенти на Q by Aston Martin“. Затова има и конкретни данни. DBR22 разполага със 705 к.с. и 753 Нм максимален въртящ момент от 5,2-литровия битурбо V12 агрегат на Aston.

В случай, че не сте запознати с работата на Q-подразделението през последното десетилетие, само ще напомним: бруталният Victor, адски бързият Vulcan или Vantage V600.

Както се вижда и от снимките DBR22 е застанал до победителя от Льо Ман на Aston Martin DBR1. С „минимален брой панели на каросерията, за да бъде създаден приличащ на скулптура, мускулест стил“. 

Q използва възможността и са произвели каросерията от карбон. Задната помощна рама на DBR22 е от алуминиеви части от 3D-принтер. Те са залепени. „С цел пестене на тегло и без редуциране на здравината“.

Радиаторната решетка в стила на DBR1 също е от карбон. Относно джантите с централен болт: те са 21-цолови и са от лек материал.

Все пак тези 705 к.с. са достатъчни за спринт от 3,4 секунди до темпо  100 км/ч. Максималната скорост е 319 км/ч, което звучи малко плашещо за автомобил без покрив.

Трансмисията в DBR22 е 8-степенна автоматична с лостчета на волана. Ръчна опция не е предвидена – жалко. Можем обаче да се оплакваме на Q дотогава, докато не го направят. Тама и без друго от десет години не правят нищо друго, освен да изпълняват желанията на клиентите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин