Aston Martin DB11: Aston си имат нов Martin

По-бързо пътуване за семействата: новият DB11 е модерен GT от старата школа

2408
2016

ASTON MARTIN? Ясно, това е служебният автомобил на Джеймс Бонд. В последния филм „Спектър“ Даниел Крейг шофираше DB10. Но ако Бонд стане татко, в Aston Martin са му приготвили новия DB11. Моля, качвайте се!

Изпъкнали арки на калниците, остри задни светлини: каква красива задна част!

Изпъкнали арки на калниците, остри задни светлини: каква красива задна част!

Първото впечатление: концепцията за оползотворяване на пространството вече е много по-ефективна, вътре има място и за пътници с по-едро телосложение, дори и отзад има повече място за главите и краката. Виждаме светлосиня кожа, големи повърхности от дърво с отворени пори, както и много електроника. И докато класическите кръгли уреди са заменени от LED дисплей, старият индикатор с размерите на кутия цигари най-сетне е заменен от голям екран на навигационната система. Отпред действа новоразработен 5,2-литров 12-цилиндров двигател с два турбокомпресора и мощност до 608 к.с. и 700 Нм, който боботи и реве.

Бутонът за радост на средната конзола: натискате Start и давате газ. И най-сетне приличен дисплей на навигационната система

Бутонът за радост на средната конзола: натискате Start и давате газ. И най-сетне приличен дисплей на навигационната система

Новият Aston ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди. С минимално приплъзване на колелата при потегляне, мощна и нежна тяга, пълният въртящ момент е на разположение още от 1500 оборота. 8-степенната автоматична трансмисия работи с лекота и без припряност. Дори и в спортен режим предавките не се превключват брутално, а пъргаво и плавно. Километражът и оборотомерът са комбинирани в един виртуален кръгъл уред, който при превключване в Sport plus грейва в червено.

За съжаление индикаторът за включената предавка е прекалено малък, на състезателната писта спокойно можете да игнорирате дигиталния километраж, бутоните за настройка на окачването и задвижването са разположени на спиците на волана. Фактът, че на автомагистралата можете да развиете 330 км/ч, сигурно интересува много малко хора. Британците не са могли да си позволят нито стабилизиране срещу наклоняване, нито завиващи задни колела, но новото окачване (пружинни стойки отпред, многораменна конструкция отзад), регулируемите амортисьори Bilstein и 20-цоловите гуми чудесно поддържат курса на 2+2-местния автомобил със собствено тегло 1770 килограма. Въпреки изключването на цилиндрите, автоматичната система „Старт/Стоп“ и адаптивната аеродинамика британците още не са обявили точно с колко новият модел е по-икономичен от атмосферния V12. Разходът във всекидневието ще е двуцифрен, което е нищо на фона на шестцифрената цена: който иска да шофира DB11, трябва да плати малко над 400 000 лева.

aston

Извод
5,2-литров 12-цилиндров мотор с 608 к.с. и 700 Нм, фин интериор с модерна техника, отзад седят децата. Съжалявам, но човек понякога трябва и да помечтае! Новият DB11 е изключително красив GT за всички, които имат излишни 400 000 лева.

Типично GT: DB11 е 2+2-местен автомобил

Типично GT: DB11 е 2+2-местен автомобил

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин