Aston Martin със свой отбор във Формула 1 догодина

3101
2020

Вече е официално: посредством своя консорциум Лорънс Строл купи за 182 млн. паунда 16,7 процента от дяловете на Aston Martin. Като част от сделката тимът Racing Point, който вече принадлежи на Строл и на бизнес партньорите му, от 2021 ще се превърне в заводски отбор на британската марка. При покупката на дяловете от Aston Martin Строл успя да се наложи пред китайския автомобилен гигант Geely, който също имаше интерес към участие в престижния луксозен бранд.

В момента Aston Martin е основен спонсор на Red-Bull. Британско-австрийският тим обаче обяви, че партньорството им ще бъде преустановено в края на 2020. Ще бъдат приключени и дейностите по проекта на хиперавтомобила Valkyrie, предназначен за „24 часа на Льо Ман“. В момента за Racing Point карат Серхио Перез и Ланс Строл. Перез има договор до края на 2022, а при Строл ангажиментът вероятно е още по-дългосрочен – все пак баща му е собственик на отбора.

Aston Martin вече е имал тим във Формула 1. През 1959 британският производител се включва в шест надпревари от шампионата. Рой Салвадори печели две шести места, а Карол Шелби – едно осмо в GP на Португалия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин