Aston Martin разработи двигател за първи път от половин век

3003
2020

Aston Martin представи първия си собствен двигател от края на 60-те години. V6-машината с означение ТМ01 трябва да бъде вградена в хибридната система на Aston Martin Vahlalla, където да допринася за системна мощност над 1000 к.с. Сега британците започват първите тестове на двигателя на стенд. Новият мотор трябва да дебютира през 2022. AUTO BILD разкрива първите технически данни!

Двигателят е 3-литров V6, като неговата мощност е увеличена допълнително с помощта на два турбокомпресора. Двете турбини са разположени между двата реда цилиндри. Тази конфигурация е позната като „горещо V” и гарантира по-бързи реакции при подаване на газ. Същевременно инженерите трябва да се грижат за достатъчно добро охлаждане на силно натоварените термично турбокомпресори. Освен това „горещото V” позволява много компактни размери на двигателя. При това от Aston Martin обещават тегло под 200 кг.

Турбокомпресорите на V6-мотора се намират между двата реда цилиндри – както при V8 Biturbo на AMG.

Мазане със сух картер за пистата

За да разчита двигателят на добро мазане, той е оборудван със система тип „сух картер“. Тя гарантира, че дори и при сериозно странично ускорение маслото ще достига докъдето трябва. Освен по новия V6 производителят от Острова работи и върху хибридни и Plug-in хибридни задвижвания, най-вече за Valkyrie и за по-малката Valhalla.

Над 1000 конски сили

Към момента от Aston Martin не са разкрили конкретни данни за мощността. От дълго време обаче се носят слухове, че системната мощност на Valhalla щяла да бъде над 1000 к.с. Естествено, в нея са включени и електродвигателите на хибридната система. Все още не е ясно колко точно е мощността на ТМ01. От Aston Martin обаче издават, че хибридната система щяла да бъде най-мощната в историята на марката.

В момента Aston Martin изпробва новия агрегат на стенда.

Първият модел с новия V6-агрегат ще бъде „малкият брат“ на Valkyrie Aston Martin Valhalla. „Спортистът“ с централно разположен двигател ще бъде произведен в серия от само 500 екземпляра и ще се отличава с изключителна динамика при шофиране. Както и при Valkyrie, и при Valhalla Aston Martin ще залага на съвместно сътрудничество с Red Bull Advanced Technologies. Новият британски модел трябва да тежи 1350 кг, а цената му ще бъде над 2 млн. лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин