Aston Martin пуска супер-мотоциклет със 180 к.с.


24
юни
2020

Aston Martin са разработили съвместно с Brough Superior ексклузивен супермотоциклет. Байкът със 180 к.с. AMB 001 излиза за първи път на пистата!

Aston Martin разирява гамата си от модели. Освен SUV, няколко хиперавтомобила е планиран и мотоциклет. Байкът се нарича Aston Martin AMB 001 и е съвместно дело с производителя на мотоциклети Brough Superior. Още през 2019 г. британците представиха на обществеността горещия байк на изложението за мотоциклети EICMA, а сега AMB 001 излиза за първи път за тестове на пистата в Пау-Арно (Южна Франция). Там ще бъдат тествани и настройвани окачването, управляемостта и ергономичността на седалката. По данни на Aston Martin става дума за префектност на динамиката на AMB 001.

От Brough Superior е техниката на AMB 001, Aston Martin са създали дизайна. AMB 001 е спортен модел. Само 100 екземпляра ще бъдат създадени.

Турбомоторът V2 е със солидна мощност

Техническата база на AMB 001 е от Brough Superior SS 100. Ядрото е V2 двигател с турбо. 997-кубиковият мотор разполага с мощност 180 к.с. Производителите обещават солиден въртящ момент. Теглото на мотоциклета е 180 кг. Трансмисията е 6-степенна. Ауспуховата система е от материала инконел и завършва директно под двигателя.

V2 двигателят е с алуминиева рама, а почти всички останали части също са от благородни материали. Вместо класическа седалка AMB 001 има шикозна извивка, тапицирана с кожа. Ръкохватките са покрити с кожа. Aston Martin и Brough Superior посочват базова цена от 216 000 лв. за мотоциклета не е предвидено разрешително за движение по нормални пътища. Първите клиенти ще получат своя  AMB 001 в края на 2020 г.

Дълга традиция и общ произход

Aston Martin и Brough Superior виждат връзката помежду си в дългогодишната си традиция и общата родина. В над стогодишната си история Aston Martin си е създал име на производител на елегантни спортни автомобили и в публичното пространство е познат като създател на колите на Джеймс Бонд. Brough Superior произвежда първоначално от 1919 до 1940 в английския Нотингам висококачествени и бързи мотоциклети, определяни по онова време като „Rolls-Royce сред мотоциклетите“. Между 2008 и 2016 британски и френски предприемачи възраждат производството. То е позиционирано в Сен Жеан близо до Тулуза.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >