Arteon R и Arteon R Shooting Brake – най-спортният Volkswagen за цялото семейство

1506
2021

Специфични R елементи в дизайна. Със своите едновременно харизматични и динамични форми, новите Arteon R и Arteon R Shooting Brake вече демонстрират авангардния си дизайн и сред представителите на престижната категория в B-сегмента на автомобилния пазар. Сред внимателно усъвършенстваните детайли във външността на новите топмодели са оформлението на предната броня и на долната секция от задната броня с характерния  дифузор и новата изпускателна система с две сдвоени  изпускателни тръби с трапецовидно сечение. Друга впечатляваща новост са (допълнително предлаганите) 20-цолови алуминиеви джанти Estoril и забележителните сини спирачни апарати със сребърно лого R на предните колела, които причличат вниманието към мощната спортна спирачна система. Бляскаво черните външни декоратични елементи на каросерията също придават елегантни нотки в оформлението на предната и задната част. Аеродинамичният елемент на предния спойлер в стила на професионалните състезателни болиди е изпълнен в матово черно покритие.

Мощна и харизматична предна част.

Ярко лице в сивата тълпа. Дизайнът на силуета в предната част на Arteon R е колкото авангарден, толкова и изразителен, съчетавайки стилните елементи от бизнес класа с типичните черти на мощните спортни автомобили. Внушителният баланс между дългия и широк преден капак и доминиращото излъчване на предната решетка с (в случая) хармонично интегрираните LED фарове придава уникален характер на предната част, чиито уверени линии гарантират, че това лице ще се откроява сред останалите на пътя. Една наистина ярка физиономия, която добива още по-харизматично излъчване с допълненията в R стил.

Осветена предна решетка. Формите на предния капак се простират напречно през целия преден профил до арките на калниците, а отпред навлизат далеч надолу в радиаторната решетка, която на свой ред подчертава широката осанка на Arteon R и Arteon R Shooting Brake с хоризонтално разположените си елементи. По-конкретно, двата горни елемента на решетката свързват разположената в средата емблема на VW и долната част на LED фаровете отстрани. От външната си страна долният от двата напречни елемента има LED световоди, които формират дневните светлини, страничната габаритна светлина, както и мигача при опционалната система IQ.LIGHT на LED фаровете. При това LED светлините, радиаторната решетка и формите на предния капак се сливат в едно хармонично цяло. Това важи в особена степен за новите Arteon R и Arteon R Shooting Brake, при които целият втори напречен елемент в радиаторната решетка се осветява от включените в стандартното оборудване на топмоделите LED световоди.

Нова предна престилка в R стил. Новите флагмани в гамата на Arteon се открояват сред останалите версии на модела и с внушителното цялостно оформление на предната престилка. Докато в останалите варианти се използват предимно хромирани елементи, Arteon R и Arteon R Shooting Brake се предлагат с блестящо черни напречни елементи, които подчертават допълнително динамичното излъчване. Двата странични въздушни отвора за междинния охладител на системата за принудително пълнне с оцветени рамки на свой ред са съчетани с допълнителни аеродинамични елементи в блестящо черно.

Един модел, два силуета и две различни оформления на задната част

Силно изразена характерна линия. Като цяло страничният силует и формите в задната част на каросериите на Arteon R и Arteon R Shooting Brake могат да бъдат разделени на две – над и под т. нар. „характерна линия”. В случая тя започва под формата на фугата в долния ръб на предния капак, после се трансформира в отчетливия ръб, преминаващ над дръжките на вратите и завършва в страничните части на блоковете на задните светлини. Под тази линия, силуетите на версиите Fasback и Shooting Brake са идентични. Над нея обаче, формите от средните странични колони на покрива назад са напълно различни, разграничавайки категорично двата типа каросерии с типичните за Shooting Brake и Fasback линии и обеми в зоната на покрива и задната част. В същото време характерната линия отстрани създава визуално впечатление за прилепяне на формите на каросериите към пътя, като значително повишава тяхната елегантност и динамика. Благодарение на неподправено атлетичното си излъчване, мощният и елегантен дизайн отразява идеално същността и характера на новите R модели.

Атлетично оформена задна част. Изгледът отзад отразява ясно отчетливия, мощен дизайн на формите в областта на „раменете” над арките на задните калници и при двете версии на каросерията. Именно раменната секция е една от няй-ярките визуални демонстрации на атлетичната природа на двете версии на Arteon. В долната половина на задната част впечатление прави новата изпускателна система, която е проектирана специално за версиите с 320 к.с. и се представя внушително с четирите си изпускателни тръби с трапецовидно сечение, интегрирани хармонично в спортния дифузор за още по-поразителен ефект във функционално и естетично отношение. Със своите четири тръби системата генерира превъзходен звук, чиято интензивност може да се регулира със съответния избор на профил на шофиране. Стандартният пакет оборудване включва също блокове на задните 3D LED светлини с „преливащи“ динамични мигачи.

Седем цвята на лаковото покритие за R моделите

Динамични външни цветове. Новите Arteon R и Arteon R Shooting Brake могат да бъдат конфигурирани в седем различни цвята на външното лаково покритие. Стандартната възможност е Urano Grey, но като опция се предлага и Pure White. Сред другите допълнителни възможности са Pyrite Silver металик, Manganese Grey металик, Lapiz Blue металик, Deep Black с перлен ефект и Oryx White със седефен ефект.

Още по темата