Aprilia Tuono 1100 RF: всестранен талант

0908
2019

След своята успешна и пълна първа година на българския пазар MOTOPLEX Sofia се старае повече от всякога да отделя необходимото внимание на индивидуалната нужда на всеки настоящ и потенциален клиент, както и ще стане ясно малко по-долу. Представителството на Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio и Vespa насочва фокуса си към всеки, който реши да отдели от времето си да разгледа, покара и да научи повече за най-големия европейски производител на двуколесни. Подтикнати от това желание, хората от „Италия моторс“ предлагат изцяло новaта Aprilia Tuono 1100 RF на свой посетител от изминалата 2018 и го канят да започнат новия сезон с общи впечaтления. По-долу е малка част от тях.

Благодарение на „Италия моторс“ в София имах възможността да се докосна до новата Aprilia Tuono 1100 Factory V4. Погледите на случайни минувачи и закоравели мотористи бяха привлечени от „лъскавата машина“ за едните и едва забележимото V4 за другите.
Беше петък вечер, а за планираната разходка в неделя имаше цял един ден.

В съботния ден разходих машината из София. В града със стандартните настройки на окачването и карта на двигателя мотоциклетът се държеше възпитано. Без рязкост в ускорението и с достатъчна работа на моторната спирачка. Това обаче не пречеше дори със стоковата генерация след 3-4 хиляди оборота да се усеща италианският темперамент на машината и автомобилите да се отдръпват от осевата линия. Един плътен и внушаващ усещане за безгранична мощ звук, който в следващите два дни щеше да ме следва.
Събота вечер… Какво да прави човек освен да чете ръководства за употреба, диаграми на въртящ момент и отзиви за фабрично монтираните гуми Pirelli Super Corsa.
Сухата статистика: 175 конски сили и 121 Нм задвижват тежащия само 209 кг мотоциклет. В списъка с електроника влизат Cornering ABS, Traction control и дори Launch control. В пакета APRC System (Aprilia Performance Ride Control) влиза дори електронен контрол на окачването.

Неделя сутринта: време е за атака по завоите…

Относително късото шаси прави мотоциклета доста динамичен, като с лекота влиза в завой. Удобен и за градско шофиране, преминава през бързи изтеглени завои и завършва с обратни завои (фиби, серпентини и т.н.). Като цяло стойката е леко приведена напред, което е в полза на аеродинамиката и по-правилното поведение на тялото при динамично каране.

Трите режима на двигателя предоставят на водача три усещания. Първият Sport е подходящ за нормални условия на експлоатация, Race е подходящ за малко по-динамично каране, а при Track имате на разположение целия потенциал на двигателя, контролиран от системите за сигурност. Ускорението е по-осезаемо на всички предавки. Разходът на автомагистрала с постоянна скорост около 140 км/ч беше около 7-8 л, а по извънградски пътища падаше до 5,5. Предавателните числа са подбрани добре, а шифтърът радва с прецизната си работа. Автоматично подаваната междинна газ при низходяща смяна на предавките облекчава определено задачата на водача при влизане в завой.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин