Anycar – върхът на дизайнерския кошмар

0204
2024

Ако сте банка или застрахователна компания, вие очевидно трябва да заинтригувате потребителите със своите продукти, които в някои случаи са доста безинтересни. Ако вашите услуги например са свързани с отпускането на кредит за нова кола, ще бъде трудно да го направите атрактивен, без да покажете някакво реално превозно средство. Въпросът е какво?

Оказва се, че за някои хора, тази невъзможна за изпълнение задача се е превърнала във фикс идея и в резултат на това преди малко повече от половин век на бял свят се появява една кола, която не изглежда като никоя друга. Историята започва през 1971 г.,  когато американската банка Manufacturers Hanover Trust решава да подходи креативно към тази идея и да покаже, че може да финансира закупуването на „всяка кола“ в буквалния смисъл на думата. За целта, нейната рекламна агенция се свързва с легендарния майстор на поръчкови автомобили Джийн Уинфийлд, чиито творения са увековечени и в много холивудски класики,като „Стар Трек“, „Завръщане в бъдещето“, „Робокоп“ и др. Той е натоварен със задачата да направи така наречения „AnyCar“ (тоест „всяка кола“) – странно, но напълно функционално превозно средство, съставено от десетки части на различни автомобили.

Първият AnyCar I, изглежда като предвоенно „ландоле“ с покрив от Volkswagen Beetle над задните седалки, ограден от перки на Chrysler и много други разпознаваеми части от общо 22 автомобила, включително Ford Falcon, Chrysler 300 и др. Тази кола по-късно е продадена в Европа и в продължение на няколко години обикаля света, като участва в многобройни рекламни кампании на различни банки. Тя е запазена до днес и понастоящем е изложена, макар и с различен цвят, в автотранспортния музей Джеймс Хол в Йоханесбург, Южна Африка.

През 1973 г., въодушевени от своя успех, ръководителите на Manufacturers Hanover Trust финансират изцяло новия AnyCar II, който се отличава с напълно затворена каросерия, декорирана с външни компоненти от над 40 различни автомобила, най-старият от които е Hudson от 1929 г. Той също е запазен до днес в частна колекция в САЩ и периодично се появява на различни изложения, макар и в своя не напълно автентичен вид и с друг цвят на каросерията. 

Последната интерпретация на тази тема, наречена AnyCar III, се появява през 1975 г., и изглежда най-амбициозно. В случая обаче задачата е поверена на легендарния къстъм и хот-род факир Джордж Барис, благодарение на когото нелепата смесица от несъответстващи автомобилни части е максимално хармонизирана. Автомобилът е създаден на базата на Volkswagen Brasilia комби от 1974 г., с „налепени“ върху него части от още 40 други коли, произведени между 1974 г. и 1975 г. (с изключение на Buick от 1973 г.). Колата, за разлика от предходните две, не е оцеляла до днес.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин