Android Auto „блокира“ определени приложения с цел сигурност

2606
2024

Все повече приложения поддържат Android Auto. За да не се разсейвате с тях, докато шофирате, Google внедрява полезна функция за безопасност.

В лицето на Android Auto Google предлага полезна функционалност при информационно-развлекателна система на много автомобили. Но тъй като платформата поддържа все повече приложения, които биха могли могат да доведат до разсейване на водача, Google въведе функция за блокирането им. Малка буквичка P в червено на ръба на съответния символ показва дали съответните програмите могат да бъдат стартирани. Въпреки това, тъй като тази маркировка лесно би могла да бъде пренебрегната, Android Auto почти напълно ще скрие иконите на „съмнителните“ приложения в бъдеще.

Разсейващите приложения ще стават сиви

Както съобщава онлайн изданието GoogleWatchBlog, най-новата версия 12.2 на Android Auto оцветява иконите на приложенията, докато шофирате. Така блокираните приложения се виждат по-трудно, докато разрешените се открояват много по-добре само заради цвета си. Това значително намалява видимостта на „забранените“ приложения, особено на типичния за тъмен до черен фон на Android Auto. Практичен страничен ефект е, че достъпните приложения се виждат по-лесно и по-ясно, за да ги избирате по-бързо.

Същият принцип като при мобилните телефони

Android Auto следва същия дизайнерски принцип, използван и за други области на приложение, работещи под Android. Операционната система оцветява в сиво приложенията, които са били архивирани или все още се инсталират, което показва на потребителя, че вече не са или все още не са готови за употреба. Новата версия все още не е достъпна за всички потребители на Android Auto. Внедряването й вероятно ще започне скоро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин