Alpine A110 E-ternité: с електрическо задвижване

2507
2022

Електрическата мобилност достигна и до Alpine – френският автомобилен производител показа прототип на своя първи електромобил, A110 E-ternité. Дебютът се състоя по време на Формула 1 във Франция.

През 1955 г. синът на един търговец на Renault основава в сервиза на баща си марката за спортни автомобили Alpine. И до днес емблема на марката е моделът A110. За 60-тия рожден ден на A110 Renault показа първия електромобил на дъщерната си марка. Концепцията A110 E-ternité всъщност ще представлява бъдещето на марката.

Alpine A110 E-ternité: инженерите са усъвършенствали  компонентите на електромобила

Alpine не са разработили всичко отначало по отношение на своя първи електромобил. Вместо това инженерите са взели компоненти от каталога на Renault и са ги усъвършенствали за електрическия спортен автомобил. Така например трансмисията е нова – тя е автоматична с два съединителя и електронно управление като при серийната версия на A110, но със съединители, които могат да работят с големи въртящи моменти. Модулите на батерията на новия Alpine са идентични с тези на Mégane E-Tech Electric 1. Те имат специален корпус, който подхожда на архитектурата на автомобила.

Електромоторът, отговарящ за задвижването, е със 178 кВт., респективно 242 к.с. Спринтът от 0 до 100 км/ч се взима за 4,5 секунди, а максималната скорост е 250 км/ч. Феновете на A110 отдавна искаха Alpine без покрив. Инженерите са избрали два елемента за покрива от рециклиран карбон, което означава и още по-редуцирано тегло на автомобила.  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин