Alpine представи прототип на водород

1803
2022

Двадесет и осем студенти с магистърска степен по транспортен дизайн в Istituto Europeo di Design (Италия), представиха своя нов поглед за бъдеща спортна визия с „A4810 Project by IED“, концептуален автомобил, задвижван с водород. Това е автомобил, който обхваща технологии от следващо поколение, като същевременно защитава традиционните характеристики на френската марка, основана през 1955 г.

Alpine предложи на студентите да създадат „супер купето“ на 2035 г. Двуместният автомобил е проектиран като високопроизводително превозно средство, както по отношение на динамиката, така и при взаимодействието с околната среда. След като задачата беше поставена миналата есен, студентите работеха индивидуално, така че всеки от тях да предложи собствена интерпретация и да я представи на фирмата. След това Alpine избра комбинация от две основни идеи. Въз основа на тези предложения младите дизайнери създадоха „Проект A4810 от IED“: лек, но мощен и пъргав концептуален автомобил, който може осигури неповторимо удоволствие от шофирането. По време на фазата на проектиране студентите се стремяха да съчетаят визия и иновации, без да изпускат от поглед традиционните корени на френския автомобилен производител. Освен това те избраха име, което олицетворява наследството на марката. Всъщност „4810“ е височината (в метри) на Монблан: най-високият и най-емблематичен връх в Алпите, който се намира на границата между Италия и Франция, като мост, свързващ IED и Alpine. Самата марка носи своето име от същите планини и нейният имидж често се асоциира с вълнуващото шофиране по криволичещите планински пътища.

Зашеметяващ концептуален автомобил, създаден от студентите в IED

Alpine A4810 Project от IED (дължина 5091 мм – ширина 2010 мм – височина 1055 мм – междуосие 2717 мм) е двуместен суперавтомобил, експериментална комбинация от спортно купе с водородно задвижване. Дизайнът представлява поредица от празни и пълни пространства, придавайки на каросерията ефирен вид и много добри аеродинамични характеристики, вдъхновени от болидите във Формула 1. Освен това, проектът A4810 от IED е натоварен със задачата да изведе марката до ръба на категорията спортни автомобили. Френският дух е умело запазен: избягвайки капаните на ненужните декоративни елементи, дизайнерите се фокусират върху припокриващите се слоеве и скулптурните аспекти на силуета на автомобила. Двуцветната комбинация от матовото черно и акцентите от въглеродни влакна създават смел контраст с всяка част от автомобила, което ги прави открояващи се според тяхната функция: аеродинамична, механична или просто декоративна. Екипът от студенти използва дигитални средства за проектиране на интериора чрез скици, 3D модели, визуализации, анимации и разработка на HMI (Human Machine Interface). Включването на водородно захранване означава, че те са разработили пълноценна концепция, която е почти готова да поеме по пътя на едно много по-оптимистично и по-устойчиво бъдеще, без емисии.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин