/ Alpine поставя Renault 5 под високо напрежение

Alpine поставя Renault 5 под високо напрежение

През 2024 г. Renault ще върне R5 като електромобил. А бързата посестрима фирма Alpine ни показва супернаточения R5. Шоуавтомобилът Alpine A290_β има една седалка отпред – и две зад нея.

Нещата с името са различни. Тези със седалките също. Няма да ви се наложи да казвате: „A290_β“ (изговаря се: A290 бета). Няма да седите отпред, а отзад да возите пасажери. Всичко е само шоу! 

Малкият „спортист” обаче не се шегува – добре дошъл, Alpine A290, такова е името на наточения вариант на електрическото Renault 5. Студията Alpine A290_β, която виждаме на снимките, е определяна от французите като градски спортист, с 4,05 метра дължина, 1,85 метра широчина и 1,48 метра височина.

Водачът в студията на Alpine седи в средата

Може би французите са попрекалили малко с темата за спорта: водачът седи в средата, а двамата пътници – зад него. Е, от 2024 г. все пак отпред ще седят двама души и отзад също двама (може би по-малки).

И тъй като говорим за студия: седалките са тип корито, предпазните колани са на Sabelt, а в краката на водача има дръжка за вратите, които се отварят за по-малко от седем секунди.

Кокпит без монитори

Кокпитът е оформен като стрела, всичко е ориентирано по централното разположение на водача. Интегрирана в покрива конзола дава възможност за достъп до всички функции (мигачи, настройки на светлините). Друга особеност: няма монитори! „Така водачът ще се концентрира на 100 процента върху шофирането“, казват французите.

Над волана има Head-up-дисплей, който дава най-важната информация за темпото и статуса на батерията.

Alpine казват: „A290_β ни дава насока за експлозивния и пъргав сериен автомобил с късо междуосие и широка следа за спортно шофиране и повече стабилност при високи скорости.“

Прераждане на едно много широко R5

Тук наистина виждаме прераждането на един много широк R5, който още на място излъчва динамика. Под LED-светлините си има вентилационни отвори, които разпределят равномерно въздушната струя и придават малко от моторните спортове на модела. Вентилаторите за батериите също не са скрити, а изглеждат като от компютърна игра.

Отвън R5, отвътре високо напрежение! През 2024 г. ще се появи A290 – първият модел от трите версии „Dream Garage“ на Alpine. Тъй като е с батерии и електромотор, французите говорят за „устойчив спорт“.

Ние се радваме: с дължина малко над 4 метра, широк, нисък, ретро. И още отсега се приготвяме за магическия бутон на волана: OV-бутона (Overtake) ще трябва да осигури десетсекундна тяга.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин