Alpina E24 B7S Turbo Coupe – екзотика, произведена само в 30 бройки

0706
2022

Британската фирма Munich Legends вече има зад гърба си 55-годишна история. Освен че е известна с изключително висококачественото си обслужване и продажба на нови автомобили BMW, в нея работят и едни от най-добрите специалисти по възстановяване на класически модели на баварската марка.

Неотдавна при експертите от Съсекс пристигна за реставрация един много специален автомобил – изключително рядко BMW Alpina E24 B7S Turbo Coupe, боядисано в красив зелен металик със златни ивици, собственост на запален колекционер от Обединените арабски емирства. Автомобилът е основно пребоядисан в същата сложна цветова комбинация с характерните графични символи на Alpina, а двигателят е напълно разглобен, изцяло обновен и върнат на мястото му в своя оригинален вид, готов за ударна доза от свеж адреналин.

Бутиковото купе се произвежда от май до септември 1982 г. на базата на серийното BMW E24 635CSi и се задвижва от 3,5-литров тунингован от Alpina двигател с мощност 330 конски сили и 500 Нм въртящ момент. Може да достигне от 0 до 100 км/ч за 5,8 секунди, а максималната му скорост е равна на 262 км/ч.

Уникалното B7S Turbo Coupe, реставрирано от Munich Legends, е записано във фирмения регистър под № 11, като от това изпълнение са изработени само 30 екземпляра и всеки от техните собственици без съмнение е един голям късметлия. Засега е трудно да се каже, колко от тях са оцелели до днес, но както може да се предположи това не са коли които могат да се видят всеки ден. През 2017 г. например автомобил от същата серия с № 25 е обявен за продажба на търг при първоначална цена 300 000 долара. Още едно копие на B7S Turbo Coupe с № 14, боядисано в същия цвят, но с изцяло кожен интериор сменя собственика си през 2011 г. и заминава за САЩ.

Наскоро е открита и кола № 30, която в продължение на дълги години е престояла в плевня в Германия, като след известен период на колебание нейният притежател също я транспортира във Великобритания за реставрация. Понастоящем съществува и още едно зелено BMW B7S Turbo Coupe, собственост на американски колекционер, но местонахождението на останалите 25-26 екземпляра е пълна мистерия. За тях не може да се намери никаква информация онлайн, освен публикуваният от Alpina списък на страните, в които се предполага, че са продадени, но той може вече да не е актуален.

След реставрацията на № 11, собственикът решава да се раздели с него и сега автомобилът е обявен за продажба от Munich Legends за 265 000 долара. Все още не знаем в чии ръце ще попадне или може би просто ще бъде консервиран в нечий гараж, скрит от света, с надеждата някой ден да бъде продаден на търг на двойно по-висока цена.

В тази връзка е интересно да се отбележи, че в началото на 80-те години версията седан на същия автомобил е произведена от Alpina в серия от 60 автомобила, като един от тях неотдавна е продаден от RM Sotheby’s за 138 000 евро – тоест двойно по-голям тираж означава двойно по-ниска цена на търг – може би в това има някаква логика?

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин