Alpina BMW i8: защо завинаги i8 остана с 3 цилиндъра

2911
2020

В лицето на i8 BMW представи своя спортен автомобил на бъдещето още през 2013 година. Неговият футуристичен стил обаче беше малко в контраст с динамика, която автомобилът в действителност предлагаше. Хибридният „спортист“ в никакъв случай не е бавен, но максималните 362 к.с. са налични само когато батериите са заредени. Изключително якото карбоново купе може да се справи със значително по-голяма мощност. Хората от Alpina също са знаели това, когато планират своя собствена, изцяло преработена версия на i8 на двигател с вътрешно горене. Проектът обаче не стига само до направата на един-единствен прототип, разкрива bmwblog.com. Причината за провала се оказват преди всичко високите разходи – защото модификациите се оказали прекалено сложни.

Двигателя на M135i и Mini JCW GP

Вместо 1,5-литровия трицилиндров мотор, Alpina поставя отзад в i8 B48, „турбиниран“ четирицилиндров агрегат с 2 л работен обем. Този двигател задвижва Mini JCW GP и BMW M135i, където развива 306 к.с. Alpina увеличава мощността на мотора с вътрешно горене до 350 к.с. В комбинация с електромотора системата генерира до 700 Нм въртящ момент и 462 к.с. – 130 Нм и 100 к.с. повече, отколкото при стандартното i8. Новият двигател изисква подобрено охлаждане, поради което в допълнение към по-големия основен радиатор са монтирани и два допълнителни – за маслото и за трансмисията. 6-степенната скоростна кутия не отговаря на вдигнатата мощност и е заменена с осемстепенната автоматична, позната от M135i. За интегриране на задвижващите компоненти е създадена нова, усилена алуминиева подрама.

Със своите 350 к.с. четирицилиндровият B48 в Alpina почти достига системната мощност на серийния i8.

Изключително устойчиво на усукване карбоново купе

Окачването също е променено. По-широките гуми на предната и задната ос, в комбинация с „по-отрицателния“ вертикален наклон (camber_ на колелата, трябва да намалят недозавиването. Предвидени са и по-широки калници, които в прототипа на Alpina са направени от пластмаса, вместо от въглеродни нишки. Карбоновото купе на i8, от друга страна, остава напълно същото, защото е достатъчно „яко“ и не се нуждае от промени. Общото тегло обаче се е увеличило със 100 килограма, поради което Alpina i8 е трябвало да премине отново всички краштестове за хомологация.

Заради допълнителни радиатори по-големият двигател и новата скоростна кутия са вдигнали теглото от 1,6 на 1,7 тона.

Tвърде скъпа модификация на хибридното задвижване

Необходимите краштестове вероятно не са били основната причина за провала на проекта. На първо място, новият четирицилиндров мотор е трябвало да бъде сериозно адаптиран, за да се „впише“ в хибридната система. ДВГ и електродвигателят образуват фино настроен модул в хибридното задвижване. Ако един от двата компонента бъде модифициран, цялата система трябва да бъде подложена на калибрация отново. Тази процедура е щяла да отнеме твърде много време и да бъде прекалено скъпа, за да си струва да се стигне до серийно производство.

За да бъдат покрити разходите за разработката, цената на Alpina i8 би била прекалено висока.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин