Alpina B7 Bi-Turbo: лимузината, бърза колкото 911 Turbo S

Alpina прави на базата на BMW Серия 7 високоскоростен луксозен лайнер - B7 Bi-Turbo. AUTO BILD изпробва лимузината с 608 конски сили

0808
2016

Не, това не е BMW – тази синя луксозна лимузина е Alpina. И то най-мощната, която бутиковият производител има в асортимента си – тя се казва B7 Bi-Turbo. С 608 к.с. машината е на нивото на задаващото се M760 Li и с максималната си скорост от 330 км/ч е бърза колкото Porsche 911 Turbo S. Но как ли се държи на пътя струващата близо 300 000 лв. Alpina? AUTO BILD я изпробва, за да даде отговор на този въпрос.

Съставките: четири врати, триобемна каросерия и пет места – проверено! А за капак – 4,4-литров V8 с 608 к.с., който дори при натиснат наполовина педал на газта кара прозорците да треперят. Пъргавият 8-степенен автоматик доставя удоволствие с работата си и сякаш сам те подтиква да „изреждаш” предавките посредством лостчетата на волана. Окачването е всестранен талант, гумите са много широки, стабилизиращите щанги подлежат на настройка, а двойното задвижване е комбинирано с четири завиващи колела. Дисковете на спирачките са големи колкото пица за цялото семейство. Кормилното управление се бори трескаво да комбинира интуитивност, добра обратна връзка и удоволствие. Дизайнът е подчинен на мотото „Луксът среща динамиката.”

Alpina-B7-Bi-Turbo-2016-Fahrbericht-1200x800-715c6c5676abf2eeТози автомобил не се купува с разум: цената, поддръжката и загубата на стойност са умопомрачаващи. В7 в зелен цвят като при бутилка от бира и с тъмнозелен кожен интериор – на това му се Understatement. При нашия тестов автомобил обаче положението е коренно различно: боядисаното в син металик В7 разполага с многоспицови джанти, четири ауспухови тръби, преден спойлер и комплект декорации в стила на 70-те години. Седалките са със светлокафява кожа, а бутони за управление на важните и по-маловажните функции са обградени от дърво и хром.

За 3,7 секунди от 0 до 100 км/ч

В7 е нещо повече от „седмица” на допинг. Alpina е поработила върху дългата версия с пакет високи технологии като xDrive, RWS, система за стабилизация на каросерията, въздушно окачване и интелигентно адаптивно окачване – и е увеличила мощността на 4,4-литровия V8 до 608 к.с. С 800 Нм и максимална скорост 330 км/ч тази суперспортна лимузина има доживотен билет за най-лявата лента на германските магистрали. В7 се изстрелва от 0 до 100 км/ч за главоломните 3,7 секунди. Само 8,8 сек по-късно стрелката на скоростомера вече сочи числото 200. Трудно е да се вярва, че тази луксозна фурия е със сертифициран по норма разход от 10,4 л на 100 км.

Спирачки с късно задействане

Топмоделът на Alpina трябва да докаже на BMW и на света, че малката компания от Бухлое владее комбинацията от комфорт и спортен характер по-добре от всеки друг бутиков производител на автомобили. Въпреки това няма как да си затворим очите за три недостатъка на В7: гмуркането на задната част и съответното повдигане на предницата при рязко ускорение в ниския до средния оборотен диапазон, забавеното действие на иначе яко захапващите спирачки и леко треперещото кормилно управление, което е прекалено чувствително по неравни отсечки.

Alpina-B7-Bi-Turbo-2016-Fahrbericht-1200x800-afbe40e842ef4112B7 разполага с режим Sport plus

B7 филтрира неравностите много добре и е изключително комфортен – както при ниска, така и при висока скорост. При това машината се държи повече от стабилно – именно в това се крие майсторството на тунерите от Alpina. Кормилното управление реагира отзивчиво на командите на шофьора. Програмираният от Alpina режим Sport plus, който се активира от превключвателя за режимите на каране, ограничава подавания към предната ос въртящ момент до по-малко от десет процента, „сваля” окачването и го „втвърдява”, прави кормилното управление супердиректно и дава на ауспуха да бъде „гръмогласен”. Това може да се хареса на много хора, но по неравни пътища с много завои ние предпочитаме да настроим автомобил по наш вкус в режим Individual.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин