Alpina B4 Cabrio: с 410 „коня“ под открито небе

С B4 Cabrio Alpina демонстрира какво означава „мощ“ – благодарение на 410 к.с. „баварецът“ вдига над 300 км/ч. Ето нашите впечатления от него!

1808
2016

Околностите на Бухлое (на 45 мин югозападно от Мюнхен) са живописна жълмиста местност, в която е истинско удоволствие да караш кабриолет, преминавайки през мъничките селца. За целта има много модели – но най-добър е BMW Alpina B4 Cabrio, с 4 места и допълнителна гаранция за радост от шофирането. Това не е гръмогласно М4, а мощен като мечка като „спортист“, който дава, но и изисква много.

Визуално откритата Alpina не е модел с „надути бузи“. Без опционалните ромбоидни елементи отстрани тя изглежда като серийна модификация с потентен двигател. Стига да не бяха 20-цоловите джанти с много спици, ауспуховата система с 4 тръби и спойлерите, които разкриват, че с произвежданата като купе и кабриолет Серия 4 от Alpina не бива да се шегуваш. Мощността на 3-литровия двигател е увеличена до 301 кВт (410 к.с.) благодарение на нова битурбо система, разработка на компанията за екзотики. Така Alpina B4 Cabrio диша във врата на М4, което генерира 431 к.с. Това важи и за динамичните постижения: от 0 до 100 км/ч кабриото „спринтира“ за 4,5 сек и достига главоломните 300 км/ч, докато от BMW M ограничават електронно скоростта до 250 км/ч или по желание на клиента – до 280.

Техническите данни са впечатляващи, но още по-впечатляващо е усещането зад волана. Тежащият 1,8 тона кабриолет с 4 места ускорява равномерно и уверено, сякаш движен от реактивен двигател. 150, 200, 230 или 270 км/ч – всичко това са само моменти от скалата на скоростомера, на които човек е най-добре да се наслаждава при затворен покрив и в диапазона между 3000 и 4000 об/мин, когато се постига максималният въртящ момент от 600 Нм. Обявеният от производителя разход от 8 л/100 км е далеч от реалността – във всекидневието трябва да очаквате поне 10. Перфектно настроената 8-степенна автоматична трансмисия сменя предавките светкавично. Който иска по-нисък разход и е готов да жертва от спортния характер на колата, трябва да избере дизеловия й вариант D4, който със своите 350 к.с. и 700 Нм (достъпни при 1500 об/мин) потегля дори още по-устремно и достига 275 км/ч. Консумацията му по норма е само 5,9 л.

И без това екстравагантната Серия 4 на BMW става дори още по-атрактивна с гените на Alpina. Трудно ни е да повярваме колко добре се държи по завоите машината въпреки теглото си от близо 2 тона. Естествено, за атаката на пътища с много завои като тези около Бухлое има и по-подходящи автомобили – със или без „добавките“ на Alpina. Въпреки това много хора ще предпочетат Alpina B4 пред някоя открита „шестица“ – защото по-ниското с 200 кг тегло прави колата по-пъргава. Alpina иска за В4 минимум 151 800 лева.

Добра опция е т.нар. „комфортен пакет“, който срещу 2700 лева предлага автоматично затъмняващи се огледала, отвор за товарене, по-мощна аудиосистема и ветробран. При „благородното“ кабрио клиентите трябва да поръчат допълнително навигационна система (от 4780 лв.), DAB-тунер (640 лв.) и LED-фарове (3180 лв.). Естествено, Alpina предлага много възможности за индивидуализация на интериора – така клиентите й ще могат да се отличават от притежателите на стандартните Серия 4 Кабриолет.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин