Alfa Romeo Tonale: разбивачът на сърца

2610
2022

Шест гневни фара, уникалните джанти с дизайн „телефонна шайба“ и няколко малки италиански знаменца: нищо чудно, че хората от Alfa толкова се гордеят с новия си Tonale. Още повече че SUV-ът от компактния клас е убедителен и отвътре. Той е изключително съвестно изработен, притежава фини повърхности и изпълнени с любов детайли като тапицирани рамки на прозорците.
Шармантната носталгия по марката под формата удобния волан и загатнатите конуси на уредите в кокпита ни карат да искаме повече. Добре, вместо класически кръгли уреди с висящи стрелки има 12,3-инчов дисплей, но четимостта и менютата са съвсем прилични. Това се отнася и за инфотейнмънт системата, която досега не беше от силните страни на италианците. С 4G свързаност са възможни ъпдейти „over the air“, има „олекотена“ структура на менюто и гласови команди чрез Alexa на Amazon – те са голяма стъпка напред.

Какво обаче са голите факти пред нещата за сърцето? А те при Alfa се намират традиционно под предния капак. За пазарния старт Tonale ще се предлага само с 1,5-литров 4-цилиндров мотор, който като хибрид с 20 електрически помагащи „кончета“ ще мобилизира 130 или 160 к.с. Още през тази година ще го последват дизелов агрегат със 130 к.с. и Plug-in хибрид със системна мощност от 275 к.с. Тестваме версия със 160 к.с. и сме удивени от отличната шумоизолация.

Кокпитът изглежда висококачествен и прегледен. Предлаганото място отзад е достатъчно и за по-високи пасажери

Висококачественото впечатление се подсилва от липсата на тракане, скърцане и шум отвън. Къде обаче е скрита тази мощност? Ако натиснете спонтанно педала на газта, няма да се случи кой знае какво. Серийната 7-степенна автоматична трансмисия се нуждае от доста време за сортиране на предавките, като поддържа дълго време високи обороти. Ускорението е доста вяло, двигателят прави впечатление на напрегнат, като няма много общи неща с легендарните машини на марката. Не ни хареса и мекото и синтетично управление. Адаптивното окачване е по избор или твърдо, или много твърдо, но въпреки това създава впечатление на неособено динамично.

Моля, не ни разбирайте грешно: всичко това е съвсем наред за пътя до работата например. Не е достатъчно обаче за една истинска Alfa. Разполагащият със 130 к.с. Tonale струва от 73 120 лв. За Alfa моделът ще се превърне може би в най-важния.

Извод

Tonale използва платформата на Jeep Renegade – и това си личи. Задвижването и окачването не отговарят на очакванията. Жалко, защото външността и изработката са страхотни.

Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid Veloce

Двигател 4-цил., турбо, отпред, напр. Работен обем 1469 куб.см Мощност 118 кВт (160 к.с.) при 5750 об/мин Макс. въртящ момент 240 Нм при 1500 об/мин Задвижване предно/7-степ. с два съединителя Д/Ш/В (мм) 4528/1841/1601 Тегло 1525 кг Багажник 500–1550 л 0–100 км/ч 8,8 сек Макс. скорост 210 км/ч Разход 6,3 л/100 км

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин