Alfa Romeo Stelvio QV: най-бързият сериен SUV

Нов рекорд за Alfa Romeo на Нюрбургринг! След най-доброто време на Giulia QV сега се разписа и Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, което официално беше короновано за най-бързия сериен SUV на планетата!

0210
2017

Нюрбургринг и Alfa Romeo могат да се похвалят с още един рекорд. След пилотска езда новото Stelvio Quadrifoglio официално беше обявено за най-бързия SUV на света. За 7:51,7 мин тестовият пилот Фабио Франча успя да „подчини“ „Зеления Ад“ и така измести от челото досегашния носител на рекорда Porsche Cayenne Turbo S (7:59,74 мин). Преднината от 8 секунди е много сериозна. Преди няколко седмици Франча постави и друг рекорд – с Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio асът успя да постави най-доброто постижение на света за седан с четири врати. Именно на трасе с много завои като Нюрбургринг Stelvio успя да демонстрира своите силни страни – за които името му (взето от легендарен проход в Алпите) подсказва.

Под капака на SUV-a рекордьор работи почти изцяло алуминиев V6 Biturbo с работен обем 2,9 л. Неговата конструкция гарантира по-ниско тегло, а ъгълът от 90 градуса между цилиндрите – оптимално разположение в моторния отсек. Агрегатът развива мощност 510 к.с. и максимален въртящ момент от 600 Нм. Този двигател е с най-висока литрова мощност в сегмента си. „Шестакът“ е комбиниран с 8-степенна автоматична трансмисия, която сменя предавките за 150 милисекунди (в зависимост от избрания режим), както и с 4х4-задвижване. За съжаление към момента все още не е ясно кога ще започнат продажбите и колко ще струва моделът. Неслучайно машината е в маскировъчно фолио.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин