Alfa Romeo Spider 1600: време за емоции

1009
2021

Alfa Romeo Spider 1600 дебютира на 36-ия автосалон в Женева през март 1966 г. Още тогава фирменото ръководство решава да обяви международен конкурс за име на автомобила, чийто стилен и изчистен дизайн заслужава и специфично търговско название без аналог сред останалите марки. Получени са 140 501 предложения (преобладаващата част от които идват от Италия и само 15 000 от чужбина), като най-популярните от тях са “Pinin”или “Pininfarina“ в чест на починалия наскоро основател на фирмата Батиста Пининфарина. Има и интересни попадения, като „Нуволари“ и „Акапулко“ или ексцентрични идеи, като „Лолобриджида“ и „Бардо“, но се стига и до множество неуместни крайности, като например „Пица“, „Ал Капоне“ и дори „Сталин“.

Победител в анкетата става Гидобалдо Трионфи от Бреша, който предлага името Duetto (Дует) като онагледяване на трите „двойки“ в компановката на модела – двата разпределителни вала, двукамерния карбуратор и двуместното купе, но също така и като символ на удоволствието, което може да бъде споделено от двама души (според някои „експерти“ по стила, то произлиза от факта, че предният край на каросерията е почти неразличим от задния…). Самият Трионфи получава чисто нов Spider 1600, който му е връчен лично от президента на компанията Джузепе Лураги на 17 юни 1966 г. Името Duetto обаче, се изписва само върху първите 190 бройки на новия Spider 1600, тъй като се оказва, че една местна компания за производство на сладкарски изделия вече е резервирала правата върху него. Така окончателното търговско название на модела остава просто Alfa Romeo Spider 1600.

Въпреки този неочакван и донякъде неблагоприятен развой на събитията, много по-важно в случая е, че автомобилът се откроява сред основните си конкуренти с изключително хармоничен силует и много интересни и неконвенционални стилистични решения, с които Pininfarina експериментира в някои свои проекти през 50-те и 60-те години. Друг е въпросът, че под тази изискана външност е инсталиран добре познатият, изцяло алуминиев двигател с работен обем 1570 куб. см., въведен във фирмената гама още през 1962 г. с модела Giulia, на чиято база са създадени спортните купета Giulia Spider 1600 и Giulia Spider Veloce (произвеждани съответно от 1962 до 1965 г. и от 1963 до 1965 г.). Именно тяхната ходова част стои в основата на Spider 1600, като четирите колела са оборудвани с дискови спирачки без сервоусилвател, а скоростната кутия е петстепенна. Конвенционалната система на независимото предно окачване се състои от двойни напречни носачи и стабилизираща щанга, а задното окачване е зависимо с винтови пружини.

Със своята максимална скорост от 180 км/ч и ускорение от 0 до 100 км/ч за ​11 сек, клиентите получават един чистокръвен, типично италиански спортен автомобил, който в динамично отношение превъзхожда всичките си конкуренти в класа (може би единствено с изключение на Lotus Elan, който обаче е по-лек, заради стъклопластовата си каросерия).

Основният враг на Spider, както впрочем и на голяма част от останалите модели на Alfa Romeo от онези години и дълго време след това е ръждата. В тази връзка собствениците са принудени да обръщат специално внимание на арките на калниците, фаровете, вътрешната част на калниците, праговете, основата на колоните, пода, багажника и дъното на вратите.

Duetto се радва на изключително добри продажби, особено в Северна Америка, където още през 1967 г. е обезсмъртен в култовия филм „Абсолвентът“ („The Graduate“) с Дъстин Хофман.

През януари 1968 г., след като прави само 6325 бройки от Duetto, Alfa Romeo спира производството му и го заменя с чувствително по-мощния модел 1750 Spider Veloce, оборудван с 1779-кубиков двигател със 118 к.с., който външно се отличава по оформлението на джантите, позиционирането на страничните огледала и фирмения надпис в задната част. Интериорът му е по-елегантен, седалките са с по-дебела тапицерия, а воланът е изработен от дърво. Той е произведен в 8722 екземпляра, преобладаващата част от които също са продадени в САЩ.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин