Alfa Romeo Giulietta 2.0 Turbo Delta: 40-годишна фурия

0202
2023

Създаването на наследник на класическата Giulia не е лесна задача за Alfa Romeo. Този компактен седан има съществен принос за самоопределянето на нововъзникващия сегмент на спортните седани през 70-те години на миналия век и е може би любимият автомобил на италианските карабинери. Моделът, който дебютира през 1977 г., се отличава с характерен триобемен дизайн с много къс багажник със специфична леко вълнообразна линия, която преминава през целия профил на автомобила и рязко се издига в най-задната част. Този стилистичен похват (максимално развит при следващата Alfa Romeo 75) предвещава тенденции, които започват да се проявяват едва през следващото десетилетие.

През октомври 1982 г. на автосалона в Париж е представена най-мощната серийна версия на този автомобил – Giulietta 2.0 Turbo Autodelta, при която стандартният двигател с обем 1962 куб. см е оборудван с турбокомпресор KKK, в комплект с два двукамерни карбуратора Weber. Така максималната мощност достига 170 к.с. (125 kW) при 5000 об./мин. и 283 Нм при 3500 об./мин., а предаването към 14-цоловите задни колела се осъществява чрез петстепенна ръчна скоростна кутия. Въпреки че автомобилът тежи 1285 кг, максималната му скорост достига 206 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч става за за 7,5 секунди – доста впечатляващо за четирицилиндров модел отпреди 40 години.

Всички серийни версии на Giulietta Autodelta се предлагат само в сив и черен цвят на каросерията с червен интериор, като в рамките на 1983 и 1984 г. са произведени само 361 броя.

Въпреки ограничения тираж, днес все още могат да се намерят екземпляри на доста атрактивна цена. Един добре съхраняван автомобил с малък пробег, при който са запазени всички оригинални фабрични характеристики, включително тапицерията и гумите TRX, може без проблем да получи сертификат за историческо превозно средство на ASI и въпреки това цената му да не надхвърля 60 000 лв.

Тази кола е достатъчно рядка за Европа, но почти сигурно, че ще бъде единствената по рода си на територията на САЩ, в случай че някой ентусиаст отвъд Океана реши да си я поръча.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин