Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio: родена за адреналин

1305
2016

Дори с дизел под капака (развиващ от 136 до 210 к.с.) новата Giulia на Alfa ни доказа, че е истинска машина за удоволствие от шофирането. Топверсията на „горещия” модел от Апенините се нарича Quadrifoglio – и определено ускорява пулса.

Срещу доплащане има керамични спирачки, електронен блокаж на диференциала осигурява върхово сцепление.

Срещу доплащане има керамични спирачки, електронен блокаж на диференциала осигурява върхово сцепление.

Червен бутон за стартиране, разграфен до 330 скоростомер и спортни седалки, „сграбчващи” пътниците като в менгеме: тази машина не само се прави на достойна „бегачка”, но и е такава в действителност. Нейният 3-литров мотор може и да се „буди” тихо, но с помощта на два турбокомпресора бързо достига до червената зона на оборотомера. Ускорение от 0 до 100 за 3,9 сек, мощност 510 „коня” и максимална скорост 307 км/ч… дали има по-добър начин да „изшлайфаш” имиджа си? Шестте предавки на ръчната трансмисия се контролират светкавично точно. V-образният „шестак” с 90 градуса ъгъл между цилиндрите някак небрежно минава покрай началото на червената зона при 6500 оборота – агрегатът безпроблемно се „развърта” до 7300!

Сърцето: под предния капак работи 3-литров V6 с изключване на цилиндрите.

Сърцето: под предния капак работи 3-литров V6 с изключване на цилиндрите.

Giulia владее трик за икономия

Да, двигателят на тази Giulia определено е спортен – но и владее един прекрасен трик за пестене на гориво. При частично натоварване електрониката изключва единия ред цилиндри, като затваря клапани и спира притока на гориво – така моторът работи като 3-цилиндров (разход по норма – 8,5 л). Quadrifoglio (без verde като в миналото) е с намалено тегло благодарение на карбонов преден капак и покрив – и тежи 1655 килограма. Благодарение на това машината пъргаво атакува завоите, спира върховно с опционалните си керамични спирачки и постига сензационно сцепление благодарение на спортните си гуми.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин