Alfa Romeo чества 70 години Giulietta

1701
2024

Тази година Alfa Romeo празнува 70-ата годишнина на любимата Giulietta Sprint, романтична легенда на автомобила, наречен „la fidanzata d’Italia“ („годеницата на Италия“) и олицетворение на стилистичното майсторство на Bertone и неговия дизайнер Франко Скаглионе

Автомобилът, който бележи трансформацията на Alfa Romeo в голяма автомобилна
компания, несъмнено е Giulietta, „годеницата на Италия“. През 1952 г. производството на Alfa Romeo е фокусирано единствено върху 1900, така че идеята за по-модерен автомобил с по-малък работен обем надделява

Отхвърлени са първоначалните планове за 350-кубиков малък автомобил и за друг 750-кубиков модел с предно задвижване (въпреки че кодът 750 също ще бъде използван в по-късни проекти). До август 1952 г. става ясно, че формата на автомобилът ще бъде конвенционална, с двигател отпред и задвижване на задните колела. В рамките на една година първият прототип излиза на пътя – компактно купе, създадено от отдела за каросерии на Иво Колучи, оборудвано с 1100-кубиков четирицилиндров двигател. След това неговият работен обем е увеличен до 1300 (1290 куб.см). С един карбуратор той генерира 65 к.с., за максимална скорост от 165 км/ч, до края на производството си, когато през 1958 г. при най-новата еволюция с двa карбураторa мощността му се повишава до 79 к.с., а максималната скорост – до 170 км/ч. Скоростната кутия и корпусът на диференциала също са направени от алуминий. Барабанните спирачки са като при модела 1900.

В началото на 1954 г. механиците са под пара, но резултатът са само скици и няколко елементарни
прототипа на каросерии. Въпреки това Finmeccanica обявява доставката на определен брой автомобили за избрани акционери. Безизходицата е разрешена от Рудолф Хруска, наскоро призован от Джузепе Лураги да реорганизира завода с цел производство на 50 броя Giulietta на ден – външен производител на каросерии ще сглоби малка серия от версии на купе, които да бъдат доставени на акционерите, докато те чакат версията седан. След първоначално несъгласие ръководеният от Alfa Romeo IRI приема предложението – представени са скици на Бонески, Боано и Бертоне. Последният, подпомаган от дизайнера Франко Скалионе, след това излиза с проект на компактен и пропорционално развит автомобил с минималистични, изискани и спортни линии – Giulietta Sprint.

Колата е официално представена на автомобилното изложение в Торино на 21 април 1954 г., но две седмици по-рано се прави предпремиера в двора на Портело за вътрешни лица и представители на властта – двама актьори изскaчат от хеликоптер, облечени като Ромео и… Жулиета от Шекспир.

Моделът Giulietta оставя своя отпечатък в продажбите веднага след като е представен. Само няколко дни след премиерата поръчките са стопирани заради претоварване на завода. Освен на спортната линия, неговият успех се дължи и на динамиката му, издигаща автомобила на ниво, което не е виждано преди в неговата категория – той се конкурира сериозно с автомобили в много повисок клас. Това се превръща в повратна точка за Alfa Romeo, зората на една значима марка в автомобилната индустрия. Производството на Giulietta в различните ѝ версии продължава 11 години – направени са общо 177 513 автомобила, 24 084 от които са Sprint.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин