Alfa Romeo с гени на Dodge Viper


21
ное.
2019

Zagato TZ3 Stradale е екстремно във всяко едно отношение: екстремно рядко срещано, екстремно скъпо – и екстремно красиво. Един от общо деветте произведени автомобила е обявен за продажба в Калифорния

Alfa Romeo Zagato TZ3 е прототип на колекционерски автомобил: скъп, рядко срещан и изработен на ръка. През 2010 г. са създадени девет екземпляра за стотния юбилей на Alfa Romeo. Под впечатляващата каросерия се крие техниката на Dodge Viper. Сега един от тези редки модели е обявен за продажба!

Внушителен 8,4-литров V10 агрегат с над 600 к.с.

Създадената от Zagato каросерия е направена изцяло от карбон. Задните светлини са от Alfa Romeo 8C, а „отрязаната“ задница също наподобява на модела. Под каросерията на TZ3 се крие техниката на Dodge Viper ACR-X, междуосието е същото като на „американеца“.  Внушителният 8,4-литров V10 двигател с над 600 к.с. и 6-степенната скоростна кутия също са едно към едно с тези на Viper. Роднинската връзка с личи най-вече във вътрешното пространство: воланът, уредите, скоростният лост – всичко е от Viper. Все пак тапицерията на интериора е от кожа – компенсация за иначе не особено скъпо изглеждащата атмосфера. Тъмнокафявият цвят на TZ3 му отива. Като цяло TZ3 цитира двата си предшественика TZ1 и TZ2 от 60-те години.

Висока цена за ексклузивността

Предлаганият в Калифорния TZ3 е седмият от общо девет автомобила. С пробег от 840 километра колата е на практика нова. Ако предполагате висока цена, значи сте познали: търговецът иска 1 270 000 лв. за Zagato TZ3. Като нов автомобилът е струвал 1 милион. Все пак моделът е повече обект на изкуството, отколкото автомобил.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >