Alfa Romeo и зеленият цвят

2407
2020

Въпреки че човек може да мисли за червеното като доминиращия цвят при гамата на Alfa Romeo, трябва да се признае, че зеленото представлява цвят, силно посветен на автомобилите, белязани с марката на Biscione.

Може да се каже, че опитвайки се да си представите AlfaRomeo, почти сигурно ще си представите, че той се характеризира с безпогрешен червен цвят, заради времето на първите автомобилни състезания, в които автомобили са били от италиански произход. Но един от цветовете, който със сигурност има силен символен заряд за AlfaRomeo, несъмнено е зеленият, който е заимстван отемблемата на марката и Biscione, неразривно свързан с образа на Милано, но и този, който всъщност се отнася до безпогрешно разпознаваемия му Quadrifoglio Verde. От 1923 г. Quadrifoglio се асоциира с по-спортните и вълнуващи варианти на Alfa Romeo. Зеленият цвят беше доминиращ мотив в много модели на марката и това се доказва и от факта, че за новата моделна година 2020 наAlfa Romeo Giulia и Stelvio Quadrifoglio за лансиращ цвят беше избран именно зеленото.

Исторически корени

Както бе споменато, новите Alfa Romeo Giulia и StelvioQuadrifoglio направиха своя дебют в цвета на MontrealGreen. Ясен почит към едноименния блестящ спортен автомобил, който празнува петдесет години от първото си появяване. Зеленият цвят, използван днес, има красив нюанс, който е преминал през дълъг процес на изследване. Този цвят изглежда по-тъмен, с нюанси много близки до черния, особено на слабо осветени места. Това е основната характеристика на този нов зелен нюанс.

Палитрата от цветове подчертава особеностите на двата спортни варианта на Giulia и Stelvio. В FCA има и специален сектор, който управлява цветовете на автомобилите, наречен Color & Trim с ръководител РоселаГуаско за региона на EMEA. Целта на този специфичен отдел е ясно да предвиди модните тенденции, така че цветовете, които ще се ползват за новите автомобили, да бъдат високо оценени и непреходни във времето. Но, за да се вземе правилното решение кои от цветовете да бъдат лансирани, има нужда и от консултации от експерти в различни бизнес области.

Моделите в зелено

Въпреки че, както казахме, червеното е може би най-запомненият цвят, когато се мисли за Alfa Romeo, със сигурност ще се сетите за няколко емблематични модела и в зелено. Изборът на цветове за серийните автомобили е приложен на практика в Alfa Romeo едва след Втората световна война, като се има предвид, че преди това външните производители са се грижели да доставят цветови варианти за Alfa.

Един от незабравимите цветове е Alfa Romeo Montreal, който сега дава името и на новия вариант в MontrealGreen, всъщност използван за лансирането на новите Giulia и Stelvio.

Междувременно, Alfa Romeo Spider се предлага и в характерния зелен цвят, често съчетан с бежов интериор, който представлява една от най-ценените комбинации в избора на интериор на Alfa. Зеленият цвят също беше високо оценен от феновете и при Alfasud, и при Alfetta.

Сред по-наситените нюанси на зеленото, които се появиха върху Alfa Romeo, е необходимо да се отбележи ипредпоследната версия на Alfa Romeo Giulia Quadrifoglioкато тази, видяна в 6 Underground, която предизвика много дискусии.

За да стигнем до наши дни, където новата Giulia, лансирана тази година, представи цветова палитра, включваща от красивия Visconti Green до Montreal Greenпри Quadrifoglio, видян само преди броени дни, и резервиран само за този спортен вариант на Alfa Romeo.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин