Alfa 159 от 6000 лв.: красива, но…

Най-старите Alfa 159 междувременно вече са на 11 години, но визуално все още са по-атрактивни от множество нови автомобили

0710
2016

С УДОВОЛСТВИЕ бихме казали за 159, че е толкова добър автомобил, колкото изглежда: остри като бръснач ръбове, широки рамене, мощна фигура. Освен това класическата за Alfa предна част с традиционната радиаторна решетка Scudetto – като я видят, коленете на феновете на италианския дизайн омекват. 159, създадена от Italdesign Giugiaro, излъчва секс с каросерията си. Фините духове оценяват изпълнените с любов детайли в ориентирания към водача кокпит: вместо обикновени символи върху уредите, разположени в „пещери“ на средната конзола, са изписани италиански думи като Benzina, Acqua и Olio. Да, 159 е впечатляващ автомобил, който очарова всеки автомобилен естет.

За разлика от инспекторите на TÜV. Наистина 159 е много по-качествена от предишния модел 156, но е далеч от надеждността и безпроблемността на едно BMW Серия 3 или Mercedes C-клас. Почти всяка трета 7-годишна 159 се проваля пред TÜV. Само 58,5 процента от всички инспектирани 7-годишни 159 са без забележки. За сравнение: близо 80 процента от всички 7-годишни С-клас (W 204) нямат проблеми при техническия преглед на TÜV, при Серия 3 (Е90) са 75 процента. Но истинските алфисти почти не се интересуват от подобни статистики. Освен дизайна те обичат преди всичко пъргавината. Тя се гарантира най-вече от двигателя, и то по-конкретно от един: докато дизелите са или мудни (1.9 JTDM) или недостатъчно надеждни (2.4 JTDM), при бензиновите мотори изпъква продаваният само от 2009 до 2011 година 1.8 TBi – той впечатлява със звук и темперамент, разгръща въртящия момент на V6 на GM, но е по-лек и значително по-икономичен.

 

Радост за окото: ориентираният към водача кокпит с оформени с любов към детайла уреди

Радост за окото: ориентираният към водача кокпит с оформени с любов към детайла уреди

ИЗВОД

ALFA ROMEO, това звучи като страст, копнеж и завършена красота. А при 159 и като автомобил, който не се вписва в прусашката взискателност. Само който разбира Alfa, може да бъде щастлив с нея. Защото качеството и изработката й в дългосрочен план не са убедителни, списъкът с типични проблеми е дълъг. Категоричен съвет за двигател: предлаганият само две години четирицилиндров мотор 1.8 TBi с 200 к.с. Със своя дрезгаво-гърлен звук той подхожда на Alfa, предлага достатъчна мощност и развива въртящ момент колкото V6. Дизел? По-добре не в една Alfa!

Странична опора? Средна работа. Предлагане на място отзад? Приемливо…

Странична опора? Средна работа. Предлагане на място отзад? Приемливо…

Продължете на следващата страница, за да видите типичните проблемни зони на модела…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин