Alfa срещу BMW: Giulia – италианската „тройка“

Стига снимки и обещания: първата Alfa на новото време доказва, че наистина е машина за шофиране

0308
2016

НАЙ-НАКРАЯ GIULIA. Крайно време беше: феновете на Alfa Romeo са търпеливи, но не безкрайно. Представянето на модела преди 11 месеца бе приятно рандеву, сега пред нас е дизелът в бял цвят: 2,2 литра работен обем, 180 к.с., автоматична трансмисия – това ще се превърне в бъдещата бизнес Alfa. А стартовият бутон на волана е като малко спортно обещание.

Стана ли Giulia по-атрактивна след дългото чакане? Междувременно конкурентите не спят. Audi A4? Шофира се по-приятно, отколкото изглежда. Jaguar XE: също не е особено силен магнит за погледите. При Alfa ни допадат силните пропорции с късата задница и широкия преден капак. „Носът“ отново е толкова красив, че службите по регистрация няма да си позволят да „лепнат“ регистрационния номер в средата на Scudetto. При Giulia ще може да бъде монтиран странично. Серия 3, която все още е мащабът в изискания среден клас, изглежда някак скромно. Дори и след фейслифта нейният интериор е прекалено делови – функционален, но без блясък. При Alfa деловитостта е още по-подчертана: малко по-тясно е, отзад има по-малко пространство за коленете. Немногото големи регулатори в кокпита и двата ясни кръгли уреда (стрелките отново сочат надолу) изглеждат приятно спортно редуцирани. Приятна закачка: големият централен дисплей е изцяло вграден, но така мониторът изглежда по-малък.

По-малкото  е повече в кокпита на Alfa Да огледаме Giulia:  Стартовият бутон е на волана като при спортен автомобил (напр. Audi R8).  Раздвиженият среден дисплей се вписва добре в арматурното табло.  Седалките са къси и се осигурява добра опора за бедрата.  Кръглият програматор (при Quadrifoglio с допълнителен режим Race), централният бутон.

По-малкото е повече в кокпита на Alfa
Да огледаме Giulia: Стартовият бутон е на волана като при спортен автомобил (напр. Audi R8). Раздвиженият среден дисплей се вписва добре в арматурното табло. Седалките са къси и се осигурява добра опора за бедрата. Кръглият програматор (при Quadrifoglio с допълнителен режим Race), централният бутон.

Разграфен до 330 км/ч километраж – това е знак за атака! Както обикновено, стрелките при Alfa „стартират“ отдолу

Разграфен до 330 км/ч километраж – това е знак за атака! Както обикновено, стрелките при Alfa „стартират“ отдолу

Нека погледнем по-внимателно и изработката: матови пластмаси, каросерия, която изобщо не поскърцва, всичко е честно и точно. Е, някои фуги на каросерията са по-широки, но в новия завод в Касино ще се справят с това. Защото при Giulia всичко е ново: задвижването, окачването, електрониката – всичко е започнало на „бял лист хартия“, както казва шефът на марката Харалд Вестер, когато стартира разработката на машината за шофиране с ДНК на Alfa Romeo. Седалките „засмукват“ тялото зад волана. 2,2-литровият дизел се разбужда шумничко, ние ще шофираме вероятно най-популярната версия със 180 к.с. (двигателят се предлага с мощност от 136 до 210 к.с.). След кратко турбо „замисляне“ четирицилиндровият мотор се устремява напред приятно жизнено и спокойно, Giulia достига 100 км/ч след 6,8 секунди. Субективно моторът на Alfa работи малко по-грубо от този на BMW, но и двата се развъртат с неудоволствие в червената зона на оборотомера (от 4500 об./мин).

Над главата има достатъчно място,  но коленете опират  в предните седалки

Над главата има достатъчно място,
но коленете опират
в предните седалки

Засега Alfa също като BMW се предлага без SCR катализатор. Италианците ще добавят технологията за оптимално пречистване на отработените газове от азотни оксиди, която изисква и допълнителен резервоар за AdBlue, в началото на 2017 година. В това отношение 320d изостава: впръскването на карбамид засега не е предвидено за този модел. Финото кормилно управление на Alfa събужда желанието за по-пъргав стил на шофиране. Който иска да се наслади на напредъка спрямо старите модели с предно задвижване, трябва да обърне внимание на гъдела във върховете на пръстите: никакво „теглене“, ясна информативност, натоварването върху двете оси е балансирано перфектно – струва ви се, че можете да следвате белите маркировки в завоите. И някой налива масло в старата игра „Alfa срещу BMW“. Благодарим, това е обещаната машина за шофиране, която се усеща като по-лека от измерените 1520 килограма. Затова чрез бутона DNA на средната конзола, с който се избират програмите за шофиране, водачът винаги предпочита най-спортната позиция: dinamica. N за нормално шофиране е за дните без еспресо, при А дизеловият двигател сякаш спи.

Формата на разума: BMW е подчертано по-триобемно, но багажникът е със същата вместимост

Формата на разума: BMW е подчертано по-триобемно, но багажникът е със същата вместимост

Повече бутони и свободно стоящ дисплей. Кокпитът на BMW е по-„разхвърлян“ от този на Alfa

Повече бутони и свободно стоящ дисплей. Кокпитът на BMW е по-„разхвърлян“ от този на Alfa

Уверената 8-степенна автоматична трансмисия на ZF се приспособява към всеки стил на шофиране. А това превръща Giulia в „наточена“ Серия 3. И ако BMW ви се струва по-зряло и балансирано, то е заради по-всеобхватния комфорт. То „преглъща“ дори и големите дупки по настилката по-спокойно и тихо от стегнатата Giulia, чието окачване трополи малко по-силно. Освен това по-зрелият „баварец“ предлага и по-богата гама от двигатели – до върховия дизел с 313 к.с. Както и хибридно задвижване, купе и важното за германския пазар комби, каквото изобщо не е предвидено за Alfa Giulia. Все пак и италианците предлагат голяма гама – от 136 к.с. до върховия спортист с 510 к.с, а от декември и дизела с 210 к.с. и 2-литров турбобензинов мотор (280 к.с.), и двата с двойно задвижване. Базовата цена за Giulia с дизела със 180 к.с. (серийно с механична 6-степенна скоростна кутия, 17-инчови джанти и тапицерия кожа/текстил) ще е около 72 000 лева, съвсем малко под тази на BMW 320d Advantage – 73 050 лева. Италианската дама се предлага в три версии (Giulia, Super и Quadrifoglio), не се опитва да е евтина оферта, а търсен обект на желанието. Като екзотика, защото най-търсеният модел на Alfa се очаква през септември: Giulia като SUV. Чакането продължава.

ALFA ROMEO QUADRIFOGLIO

Червен стартов бутон, разграфен до 330 километраж, спортни седалки, които стягат тялото като в менгеме – Quadrifoglio не само се прави на спортен автомобил, той е такъв. Новият 3-литров мотор може да стартира тихо, след което обаче, подпомаган от двата турбокомпресора, светкавично се развърта до червената зона на оборотомера: за 3,9 секунди от 0 до 100 км/ч, с мощност 510 к.с. и максимална скорост 307 км/ч – това са данни на суперспортен автомобил. Шестте ръчно превключвани предавки „влизат“ перфектно и са с най-доброто предавателно число. При това V6 моторът (с ъгъл между двата реда цилиндри от 90 градуса) „гледа“ на червената отметка при 6500 оборота просто като на приятелска препоръка, иначе късоходовият агрегат с лекота се развърта до 7300! Истински спортен мотор, който освен това владее и един хитроумен трик за пестене на гориво: при частично натоварване електрониката изключва единия ред цилиндри и подаването на гориво към тях, така че двигателят работи като трицилиндров (среден разход на гориво според производителя 8,5 литра). Quadrifoglio (без verde като преди) пести от теглото благодарение на предния капак и покрива от карбон, но въпреки това тежи 1655 килограма. Благодарение на това най-„наточената“ Giulia взема завоите много балансирано, спира като при удар в стена чрез керамичните си спирачки (опция) и със спортни гуми осигурява сензационно добро сцепление.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Извод
НОВАТА GIULIA Е МАШИНА ЗА ШОФИРАНЕ

ALFA ВСЕ ОЩЕ ГО МОЖЕ! Giulia изпълнява основните мечти на почитателите на спортното шофиране: тя е станала пъргава, обвиваща тялото машина за шофиране – с повече стари BMW добродетели от зрялата „тройка“. Недостатъците: тя е по-тясна, не толкова комфортна – но нищо драматично, приемаме това заради възраждането на Scudetto, което сега търси успехи по целия свят. Да се надяваме, че бъдещият SUV, който е много по-важен за бъдещето на Alfa, ще носи спортните гени на тази лимузина.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин