Alfa представя успехите си при моторните лодки

2710
2020

По повод 110 години от създаването на Alfa Romeo, музеят на марката в италианския град Арезе разказва за една по-малко известна, но
изключително успешна глава от историята на бранда. В него са изложени много редки лодки, задвижвани от двигатели на Alfa Romeo, които са спечелили десетки световни, европейски и национални италиански титли и са счупили няколко световни рекорда.

За първи път са показани заедно състезателната моторна лодка Arno II и двигателят, който я задвижва: двигателят на Tipo 158 Alfetta, който преди да спечели първото състезание във Formula 1 в историята, вече бе натрупал световни титли и в състезанията по вода.

Експозицията, озаглавена „Cavalli Marini“ (Морски коне) по цитат от
списание Quadrifoglio през 1973 г., се състои от състезателни, развлекателни, венециански лодки и плавателни съдове, използвани по време на Втората световна война, с което се представя многостранния характер на двигателите на Alfa Romeo. Изложбата ще бъде отворена за посетители от 17 октомври 2020 г. до 21 февруари 2021 г. и е изключителна възможност да се открие „другият живот“ на двигателите на легендарната марка.

Пет световни титли, първита два шампионата във Formula 1 в историята, 11 Mille Miglia, 10 Targa Florio, стотици други триумфи в категориите „спорт и туризъм“: спортната история на Alfa Romeo на пътя и на пистата е добре известна. По-малко известното е друга страница в тази история, тази, която е написала марката за лодките. Технологиите и иновациите, разработени от Alfa Romeo, са използвани и в спорт, толкова вълнуващ като автомобилните състезания и способен да увлече феновете – моторни
лодки. От 20-те до 80-те години Alfa Romeo е сред абсолютните първенци и в тази област. Авиационните и автомобилните двигатели са адаптирани за работа плавателни съдове, както производствени, така и състезателни, произлизащи не само от легендарната Alfette по време и след автомобилната им кариера, но и от Giulietta, Giulia GTA, Монреал, 2600 и други. Сред рекордите и световните, европейските и националните италиански титли в различните класове, Alfa Romeo спечели във водните спортове почти толкова, колкото на пистата и на пътя.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин