Alfa отново във Формула 1?

Ако шефът на FCA Серджо Маркионе реши, първият шампион в историята на Формула 1 Alfa Romeo може да се завърне

1512
2015

След 30 години отсъствие Alfa Romeo може да се завърне във Формула 1. Надежди за това даде шефът на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе след изказване на пресконференция на Ferrari в Маранело. Fiat изтегли Alfa от F1 в края на 80-те, за да избегне сблъсъка на два от ключовите си брандове. Ако Alfa се завърне като производител, това няма да бъде точно лансиране на нов производител, а по-скоро маркетингов ход.

През следващия сезон двигателите на Скудерията ще бъдат използвани още от Sauber, Toro Rosso и новия тим Haas. Всеки от тези три отбора би могъл да използва същите мотори, но „брандирани“ като Alfa Romeo. Днес това изглежда малко комично – тъй като всъщност Alfа жъне успехи в моторспорта преди Ferrari да съществува като компания.

Историята

Още през 20-те и 30-те години на миналия век Alfa Romeo e доминираща сила в сериите, предшестващи Формула 1 – с незабравими модели като P2, Monza и Р3 и пилоти като Тацио Нуволари, Алберто Аскари, Акил Варци и др.

След края на Втората световна война Джузепе Фарина става първият шампион в историята на Формула 1 с легендата 158, задвижвана от 1,5-литров двигател с компресор. През следващия сезон успехът му е повторен от Хуан-Мануел Фанджо, който десетилетия наред държеше рекорда за носител на най-много световни титли в F1. В началото на 50-те години след промени в правилата Alfa се оттегля и се завръща чак през 1976 г. като доставчик на двигатели. През 80-те марката участва със собствен тим и се оттегля през 1985 г. без да запише особени успехи.

През 70-те Аlfa Romeo e доставчик на двигатели  за Brabham

През 70-те Аlfa Romeo e доставчик на двигатели за Brabham

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин