Новини » Alfa намери път към бъдещето с малък SUV

Alfa намери път към бъдещето с малък SUV

0109
2022

LA METAMORFOSI, тоест метаморфоза, при това името не само звучи хубаво, но е и правилното. С новия компактен SUV Tonale Alfa Romeo стартира пътя си към (електрическото) бъдеще. Tonale всъщност е първият Plug-in хибрид (275 к.с.) на Alfa. Комбинира 180 к.с. от 1,3-литров бензинов двигател на предната ос и разполагаща със 122 к.с. електрическа машина на задната, което осигурява 4х4 задвижване. Така компактният SUV ускорява за 6,2 секунди до темпо 100 км/ч.
Батерията с капацитет от 15,5 кВтч осигурява електрически пробег от 60 километра, а зареждането става с максимум 7,4 кВт. Гамата на моторизациите ще бъде допълнена с два пълни хибрида (130/160 к.с.) с 48-волтова бордова мрежа, 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя и предно задвижване, както и с дизелов двигател със 130 к.с. и 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя.

y Внушителна задна броня с две очевидно фалшиви ауспухови бленди. Вместимостта на багажника е 500 литра

Пазарният старт на модела е през юни на цени от 60 000 лв., а PHEV вариантът вероятно ще струва между 90 000 и 100 000 лв. В сравнение със студията от 2019 г. сега има конвенционални странични огледала. Иначе близостта с тази студия е поразителна. Предницата гледа сърдито през матрични LED фарове (серийни), а големият вентилационен отвор в долната част на бронята цитира Giulia и Stelvio. Задницата притежава преминаваща през цялата широчина светлинна ивица и надпис Tonale.

Модерен кокпит, отделни бутони за динамиката и регулиране на климатика

В кокпита зад мултифункционалния волан ни чака конфигуриращ се дигитален кокпит с 12,3-инчов дисплей, който с формата си прилича на класическите аналогови уреди на Alfa. На арматурното табло има 10,25-инчов монитор на инфотейнмънт системата с гласови команди на Alexa и дистанционно управление посредством приложение на Alfa. Отзад има достатъчно място за пасажери с ръст до 1,85 метра, макар че заради високата линия на прозорците пространството не изглежда щедро. Седалките можеха да имат по-силно изразени контури, а облегалките – да се регулират тристепенно. Иначе задната облегалка е от две части, има и отвор за обемисти товари. Тоест все пак остава място за още метаморфози.

Просторна задница, междуосието на модела е 2,64 метра

ИЗВОД

Tonale е най-важният модел на Alfa Romeo от дълго време насам. Като първия Plug-in хибрид на марката той ще задоволи не само спортните фенове на Alfa, а и всички нови клиенти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин