Airbus и Renault ще разработват заедно технологии за електрификация

3011
2022

Airbus и Renault Group подписаха споразумение за научноизследователска и развойна дейност, което има за цел да подобри синергиите и ускори пътните карти за електрификация на двете компании, подобрявайки съответната гама от продукти. Това партньорство ще помогне на Airbus да развие технологиите, свързани с бъдещите хибридно-електрически самолети, и ще бъде описано подробно на срещата на върха на Airbus, която ще се проведе от 30 ноември до 1 декември.

Като част от това партньорство инженерните екипи на Airbus и Renault Group ще обединят усилията си за усъвършенстване на технологиите, свързани със съхранението на енергия, което остава една от основните пречки пред развитието на автономността на електрическите автомобили. Споразумението за сътрудничество ще обхване по-специално технологични елементи, свързани с оптимизирането на управлението на енергията и намаляването на теглото на батериите, и ще позволи разработката на най-добрите варианти за удвояване на енергийната плътност на батериите до 2030 г., преминавайки от настоящите химически (усъвършенствани литиево-йонни) клетки до изцяло твърдотелни конструкции.

Партньорите ще проучат пълния жизнен цикъл на бъдещите батерии, от производството до възможността за рециклиране, за да подготвят индустриализацията на тези бъдещи дизайни на батерии, като същевременно оценят техния въглероден отпечатък през целия им жизнен цикъл.

За първи път двама европейски лидери от различни сектори споделят инженерни познания, за да оформят бъдещето на хибридно-електрическите самолети. Авиацията е изключително взискателна област по отношение на безопасността и потреблението на енергия, също като автомобилната индустрия. В Renault Group нашият 10-годишен опит във веригата на стойността на електрическите автомобили ни носи едни от най-добрите отзиви от областта и експертиза в работата на системите за управление на батериите. Водени от една и съща амбиция за иновации и намаляване на въглеродния отпечатък, нашите инженерни екипи си сътрудничат с тези на Airbus за обединяване на междусекторни технологии, които ще позволят както използването на хибридни самолети, така и разработването на автомобили за утрешния ден.

Жил Ле Борн, изпълнителен вицепрезидент, инженеринг Renault Group

Това (…) партньорство с Renault Group ще ни помогне да развием следващото поколение батерии като част от плана за електрификация на Airbus. Постигането на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. е уникално предизвикателство, което изисква сътрудничество между секторите, започвайки от днес.

Сабине Клауке, главен технически директор Airbus

Технологичните тенденции се движат в същата посока. Сътрудничеството на Airbus и Renault Group в областта на електрификацията ще изиграе важна роля за постигането на промяна в транспортния сектор, като успешно ще допринесе за амбицията за нулеви нетни емисии до 2050 г. както в автомобилния, така и в авиационния сектор.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин