ADAC: е-Golf е най-екологичният модел на германския пазар


24
ян.
2019

Най-екологичният нов автомобил, който може да бъде закупен на германския пазар, e е-Golf, обяви ADAC. Електрическият компактен модел грабна пълния брой точки в екологичния тест на ADAC за категориите вредни емисии и CO2 и се нареди на първо място сред общо 109 тествани коли. Непосредствено след Golf-a на ток се нареждат още четири електромобила. Още от 2003 в т.нар. Ecotest ADAC измерва вредните емисии и разхода на леките автомобили. По данни на автомобилния клуб измерванията ставали по значително „по-суров“ от законово предписания режим, като освен реално шофиране включват и тестове на стенд.

В последния цикъл на изпитания бяха включени първите модели с Евро 6d-TEMP. Той е задължителен за всички нови модели, хомологирани след септември 2019 и е стъпка в правилната посока, обобщават хората от ADAC. С няколко малки изключения дизелите със строгата норма са демонстрирали добри стойности на вредните емисии.

Метанов Fiat – първи сред моделите на ДВГ

На шесто място в класацията за 2018 се нарежда Fiat Panda 0.9 8V Twinair Natural Power. Това е единственият модел на двигател с вътрешно горене, грабнал максималните пет звезди. С 91 от общо 100 възможни точки малкият „италианец“ се доближава максимално до електромобилите. Според ADAC това демонстрира колко екологично гориво е метанът.

Два дизелови SUV-a на последните места

На последните две места се нареждат два големи дизелови SUV-a – Kia Sorento 2.2 CRDi AWD Automatic и SsangYong Rexton 2.2 Diesel AWD Automatiс. За Kia-та от ADAC отчитат високи стойности на вредните емисии и затова „кореецът“ получава нула точки.

Още по темата