Acer Aspire Vero: устойчивият лаптоп

2702
2022

През пролетта на миналата година Acer стартира програмата си за устойчиво развитие, озаглавена Earthion. Целта й е да оптимизира продукти и вериги на доставка според екологичните критерии. Сега производителят на хардуер демонстрира първото си доказателство. Aspire Vero е първият лаптоп, който инженерите от Acer са разработили според заданията на инициативата. Така например компютърът е частично изработен от рециклирана пластмаса и се доставя в опаковка, която според производителя се състои от 85 процента преработена хартия. Корпусът не е боядисан, което освен че спестява боя и производствена енергия, придава много футуристичен вид.

Бутоните на клавиатурата с подсветка, както и основната конструкция на лаптопа, са от рециклирана пластмаса. От Acer са успели като с магическа пръчка да постигнат атрактивен, макар и сив на цвят корпус, който в същото време е относително лек. Едва 1,84 кг тежи тестовият компютър, което за 15,6-инчов модел съвсем не е много. С височина от 1,7 см той е относително плосък, а със своите 36,2 см широчина и 24,2 дълбочина лаптопът незначително надхвърля класическия А4 формат.

Eкологичната концепция обединява Acer Aspire Vero и „електрическата S-класа“ Mercedes EQS.

Писането и кликането с Acer Aspire Vero върви леко. Тъчпадът е доста щедро оразмерен, така че навигацията с курсора не предизвиква проблеми. Горе вляво е позициониран сензорът за пръстовия отпечатък, с който ползвателите могат да отключат компютъра само с пръст. Усещането при писане на текст е приятно, от Acer дори са помисли за самостоятелен блок с числа.

Широкият 39,6 см дисплей визуализира съдържанието с 1920×1080 пиксела във Full HD и със 141 dpi (dots per inch, или точки на инч) приемливо ярка картина. Звучи превъзходно, но има и лек недостатък. Стандартният цветови диапазон на интернет сайтове или филми се покрива едва до 63,9 процента, поради което картината понякога е малко бледа. Разширения DCI-P3 диапазон, който е от съществено значение за обработката на снимки и видео, екранът визуализира едва до 47,5 процента. При конкуренцията в същата ценова категория съществуват модели, които достигат до около 70 процента. Потенциал за развитие има и при съотношението на контраста: с 1240:1 визията би могла да е и по-добра. Освен това екранът с максимална яркост от 262 Candela на квадратен метър е по-скоро тъмен. Поради тази причина не може да го препоръчаме, ако ще работите на открито.

Усещането при писане на текст е приятно, от Acer дори са помисли за самостоятелен блок с числа.

От Acer са дарили Aspire Vero с цели четири USB входа: три USB-3.2 букси (две от класическия тип A, една от модерния тип C) и един USB-2.0 интерфейс тип A. Всички USB букси служат за прехвърляне на данни, но не и за изход към монитор или за зареждане на батерията на лаптопа. Освен това разполагате с HDMI порт, през който може да се закачите за по-голям екран. За безкабелната обмяна на данни със смартфони и таблети имате на разположение Bluetooth версия 5.2.

При теста в лабораторни условия, проведен от колегите ни от COMPUTER BILD в Хамбург, батерията на Acer Aspire Vero е демонстрирала внушителна издръжливост. Едва след 5 часа и 15 минути екранът на нашия герой е угаснал – повече от отличен резултат. Още по-въодушевяващо е времето за зареждане: в лабораторията лаптопът е трябвало да остане само 1 час и 53 минути закачен за мрежата, за да постигне ниво на заряд от 100 %.

Лаптопът е частично изработен от рециклирана пластмаса.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

• Екоконструкция с рециклирана (PCR) пластмаса (30% от конструкцията, 50% от бутоните на клавиатурата);

• 100% рециклируема опаковка (награда Red Dot 2021);

• Windows 11 Home, 15,6-инчов дисплей с IPS матрица и разделителна способност FHD;

• 11-о поколение процесори Intel® Core™ i7-1195G7 с графична карта Iris® Xe на Intel®;

• Intel® Wi-Fi 6 AX201, двулентова свързаност (2,4 GHz и 5 GHz), технология 2×2 MU-MIMO;

• Цена: от 1599 лв.

ИЗВОД

Acer Aspire Vero (AV15-51) е чудесен старт на програмата за устойчиво развитие Earthion. Компютърът работи бързо, благодарение на добрата батерия издържа дълго и с атрактивната си конструкция от рециклирана пластмаса предизвиква внимание с приятния си дизайн. Допълнителни предимства са лесната употреба и богатият набор от букси. Aspire Vero е повече от екологичен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин