Abt Audi RS 6 „1 of 12“ – благородни добавки за RS 6

Поредното тунинговано Audi RS 6? С още повече „коне“? При RS 6 R на Abt Sportsline мощността не е най-важното. AUTO BILD се докосна до „бегачката“ товарач с уникален характер!

0703
2016

За 120-ия си юбилей Abt Sportsline представи в Женева много специалния RS 6 R. Добавката към наименованието на модела 1 of 12 подсказва, че от ексклузивното комби ще бъдат направени само 12 бройки. Момент, момент… наистина ли хората от Abt Sportsline са тунинговали автомобили преди 120 години? Не точно. Да погледнем в историята: всичко започва с карета, която с няколко промени е трансформирана в шейна. За съжаление първият ни досег със специалната версия на RS 6 не може да разкрие дали машината се плъзга с вратите напред при бясно каране – и по този начин поне малко да се свързва с онази шейна oт миналото.

Карбонови части има навсякъде по екстериора на автомобила.

Карбонови части има навсякъде по екстериора на автомобила.

Abt преобразява RS 6 с много карбон

Първо да погледнем данните за мощността: RS 6 R „1 of 12“ разполага със 735 к.с. и 920 Нм максимален въртящ момент. Това са със 175 к.с. и 220 Нм повече, отколкото при серийното RS 6. Тунинг компанията постига повишението посредством препрограмирано ECU на мотора и нова изпускателна система с клапи. Иначе 4-литровият V8 остава без други промени – няма нито по-големи турбини, нито специален интеркулер. 2-тонното комби трябва да ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,2 сек и да постига максимална скорост 320 км/ч – естествено, електронно ограничена. Оптично по специалната версия има някои промени – не прекалено сериозни, но направени с много вкус, особено комбинацията от сива боя и черен карбон. Всичко, което прилича на карбоново, действително е изработено от благородния материал: аеродинамичните елементи по предницата, капаците на огледалата, праговете, дифузьорът и задният спойлер, както и табелката с поредния номер.

В интериора доминира алкантарата.

В интериора доминира алкантарата.

Сини, жълти или червени ауспуси? Няма проблем!

При това клиентите могат да избират номер по свой вкус – т.е. номерът на конкретния автомобил не бива определян от реда на постъпване на поръчката. Например, ако щастливото число на втория купувач е седем, няма проблеми колата да бъде означена като 7/12. Вместо карбон, както отвън, отвътре доминира алкантара. От Abt Sportsline са „облекли“ в „благородната“ материя всички колони, както и части от волана и седалките. В случая с демоколата всички елементи са преобразени в светлосив цвят. По отношение на цветовете обаче тунерите не поставят никакви ограничения – ако клиентът иска RS 6 R в патешко жълто, ще го получи. В този цвят ще бъдат както и облечените в алкантара части, така и ауспуховите накрайници. Освен това Abt Sportsline използва метод, при който боята издържа на температура до 2500 градуса.

Само интериорните модификации отнемат около две седмици, а цялостният проект – горе-долу три. Изложеният в Женева автомобил струва около 420 000 лева – от които 122 000 само за тунинг. В тази сума са включени аеродинамичният пакет, повишението на мощността, преобразяването на вътрешното пространство и 22-цоловите джанти. И сега добрата новина: за разлика от много актуални лимитирани серии като Porsche 911 R или Lamborghini Centenario, все още не всички Abt RS 6 „1 of 12“ са разпродадени.

Извод

Тунингованото от Abt Sportsline комби е нещо повече от модифицирано RS 6. Лимитираната до 12 екземпляра серия на специалния модел е внимателно „пипната“ отвън и предлага динамични показатели като на суперспортен автомобил. Интериорът е оазис от алкантара, а уникалният характер на колата ще я направи магнит за колекционерите в бъдеще.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин