/ Abt направи ултимативното Audi RS 6: 800 к.с. за 125-тия си рожден ден

Abt направи ултимативното Audi RS 6: 800 к.с. за 125-тия си рожден ден

Abt Sportsline се превърна през последните десетилетия в най-големия тунинг-специалист на модели от концерна VW. През тази година фирмата от германската Алгой празнува 125-тата годишнина от създаването си – това става с автомобил, който напоследък се счита за параден за хората от Abt. Представяме ви Abt RS 6 „Johann Abt Signature Edition“.

Сега сигурно ще се запитате, кой е Йохан Абт – човекът е прадядото на днешния шеф на фирмата Ханс-Юрген Абт. Той основава предприятието като ковачница през 1896 г. Оттогава са се случили много неща, като и до днес от фирмата се занимават с коне – само че ги изтръгват от под предните капаци на различни модели на VW и Audi. 

В най-новот RS6-R досега бяха 740 на брой. В чест на основателя на фирмата мощността и ексклузивността са увеличени още веднъж. Всичките 125 екземпляра на RS6-R бяха – въпреки цената от 400  000 лв. сравнително бързо разпродадени. От Johann Abt Signature Edition ще има общо 64 екземпляра – по един за всяка година от живота на основателя на фирмата.  

„Преработката на всеки един отделен екземпляр се наблюдава от механик в автомобилния спорт – едно уникално изключение. При това за всеки автомобил се грижи по един човек – от самото начало до самия край. „Така изработени на ръка биват създавани по шест автомобила на месец.“

Всеки от тях е с мощност 800 к.с. и 980 Нм максимален въртящ момент. „При това са възможни дори и 1 000 Нм, казва Абт.  За тази цел разполагащият серийно с 600 к.с. и 800 Нм 4,0-литров битурбо V8 двигател е оборудван с две новоразработени турбини, ново устройство за управление на двигателя, уголемени интеркулери и допълнителна охладителна система. 

Стойностите на ускорение са наистина впечатляващи. Спринтът от 0 до 100 км/ч според производителя се взема за 2,91 секунди – или с 0,7 секунди по-бързо от серийното постижение. 9,79 секунди са достатъчни за спринта от 0-200 км/ч, а ако продължите да натискате педала на газта и изчакате 28,35 секунди, ще се движите с темпо 300 км/ч. По отношение на окачването Abt  залага при RS6-R на смъкване с регулиращи се пружини и спортни стабилизатори на предната и на задната ос. Прибавяме и 22-цолови джанти, разработени специално за Signature Edition и спестяват в сравнение със серийните джанти на RS 6 по 3,5 кг на бройка.

Юбилейният модел на RS6-R разполага с впечатляващ бодикит. Според Abt той е тестван в аеродинамичен канал и посредством допълнителен спойлер осигурява по-голямо със 150 кг налягане на притискане на задната ос. Отпред интелигентното отвеждане на въздуха дава възможност за оптимално обтичане през калниците и спирачките.

Това, че става дума за юбилейния по случай 125-тата годишнина вариант с голямата мощност, си проличава от червените карбонови части на аеродинамичния пакет. Има също така и промяна във формата на вентилационните отвори, предния спойлер и задната броня. Отзад има крайно ауспухово гърне с четири 102-милиметрови крайни тръби.

В интериора имаме шити на ръка кожени тапицерии на седалките, кожена тапицерия на вратите, специален среден подлакътник и лайстни на праговете с надпис „Since 1896“. Освен това има много карбон, съдържащ червени метални нишки. 

Ако си мислите, че сте видели всичко на този свят по отношение на интериорите – Abt са поставили във всеки един от 64-те си автомобила RS 6 за юбилея по едно парче от наковалнята на основателя на фирмата.

Abt са жертвали първата собствена наковалня на основателя на фирмата Йохан и са поставили малък фрагмент от нея на централната конзола на всеки Signature Edition. „Първата собствена наковалня на Йохан Абт е служила вярно в продължение на десетилетия. На нея прадядо ми е превръщал визиите си в иновации. Тя е късче от историята, която сега е увековечена: не в музей, а в най-ексклузивния модел на ABT за всички времена“, обяснява Ханс-Юрген Абт. 

Първите модели на Johann Abt Signature Edition ще бъдат доставени през юли 2021 г. За цялостната преработка, включително и новото RS 6, цените стартират от около 520 000 лв. Отделно Signature Edition Paket струва 218 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин