AUTO BILD България / A3 в нова светлина

A3 в нова светлина

Ъпдейт за компактния модел на Audi: свеж дизайн и нова техника като матрични LED фарове ще поддържат A3 във форма


10
юни
2016

КОЛКО НОВ е новият A3 в действителност? Зададохме този въпрос през 2012 г., когато разглеждахме актуалното поколение на компактния модел на Audi. Тогавашната ни оценка: техниката е на високо ниво, а външността – хм… – недостатъчно обновена, за да се различава от тази на предшественика. Междувременно хората от Audi също го проумяха и направиха доста обширен фейслифт на A3. Сега предницата демонстрира характерните за A4 светлини. В бъдеще серийните светлини са ксенонови, а срещу доплащане Audi предлага матрични LED фарове – за по-добро осветяване на пътното платно, без да бъдат заслепявани насрещно движещите се автомобили. Всичко това не е нещо ново, от Opel вече предлагат същата техника за Astra. Новите фарове дават завършек на по-широката с девет сантиметра решетка на радиатора. Заедно с увеличената с 30 мм следа A3 е заел по-стабилна и по-внушителна позиция на пътя. Във вътрешното пространство на пръв поглед няма никакви промени. Не бе и необходимо – по отношение на качеството на материалите и тяхната изработка A3 е сред най-добрите в класа. Новост при компактния модел е дигиталният кокпит, познат ни от TT и A4. Засега още няма информация за цената, но ние очакваме системата да струва около 1000 лв. (плюс голяма навигация за около 5000 лв.). Доста важен е един определен детайл: Audi сега поставя постоянна SIM карта в A3 – така автомобилът е винаги онлайн и получава трафик информация в реално време. Нова е и цялата армада от асистиращи системи за водача, които срещу доплащане улесняват пътуването ви: система за разпознаване на напречно приближаващите автомобили и система за движение в задръстване – с тях A3 може да се движи почти сам до скорост от 65 км/ч. Има обаче не само дигитални обновления – ъпдейт има и за гамата от двигатели. Базовият агрегат ще бъде 3-цилиндров мотор, който от работен обем 1 литър изтръгва 115 к.с. и 200 Нм. Нов е и 2-литровият бензинов двигател със 190 к.с., който чрез нов горивен метод ще намали разхода при частично натоварване. Освен това ще се предлагат и три дизелови агрегата с мощност от 110 до 184 к.с. На по-късен етап ще се появят и S3 (сега с 310 к.с. плюс 10 к.с.), A3 на метан, както и Plug-in хибрид. Скъп? Да. И не: A3 ще стартира от около 46 000 лв. Това са с около 1000 лв. повече в сравнение с досега, но с оглед на серийните ксенонови светлини е изгодно. А това е наистина нещо ново.

Нека бъде светлина:  за около 4000 лв. доплащане Audi предлага матрични  LED фарове – също както Opel за новата Astra

Нека бъде светлина: за около 4000 лв. доплащане Audi предлага матрични LED фарове – също както Opel за новата Astra

 

 

 


Извод
A3 остава верен на стила на Audi: позната външност и свежа техника. Новият 3-цилиндров мотор намалява разхода на гориво, а дигиталният ъпдейт доближава A3 до високото ниво на BMW Серия 1.

 

 

Още по темата

Card image cap
Toyota се преориентира към изцяло електрическите автомобили

18
дек.
2017

Електрически автомобили ще има в цялата гама на Toyota и Lexus през 2025

Card image cap
Chevy „наточва“ Camaro

10
февр.
2016

През есента на 2016 г. Chevrolet ще лансира състезателния пакет 1LE за новото Camaro. За първи път той ще бъде предлаган както за 6-, така и за 8-цилиндровите версии

Card image cap

В последния брой:

Архив >