Aвтомобилът се превръща в личен асистент


6
ян.
2017

Как ли ще изглежда шофирането в недалечното бъдеще? Bosch го представя на CES 2017 с новия си концептуален автомобил. Свързаността превръща колата в третата жизнена среда за човека, заедно с дома и офиса. Персонализираната комуникация между автомобила и водача отваря вратата към все по-продуктивните, всеобхватни и сигурни услуги на бъдещето. Скоро и автоматизираното шофиране ще освободи на водача и пътниците време за други дейности. Те ще могат да ползват продуктивно времето, прекарано на път, за да пишат имейли или да се забавляват със стрийминг на музика и видео. В новия си концептуален автомобил Bosch презентира широка гама от иновации:

  • Разпознаване на лица и интелигентна персонализация: Щом водачът седне зад волана, камерата за мониторинг на водача (Driver Monitor Camera) разпознава незабавно лицето му и активира персоналните настройки на волана, огледалата, температурата в купето и на радиостанцията. Освен това по време на пътуване системата следи състоянието на водача и така повишава сигурността – ако шофьорът е на път да заспи или е много разсеян, колата го предупреждава и рисковата ситуация е избегната.
  • Хаптичен фийдбек с neoSense: Бутоните на сензорния екран с хаптичен /вибрационен/ фийдбек се усещат като съвсем истински. Така че ориентацията при обслужване на работа с приложенията се случва и без поглеждане към сензорния екран. Още в началото на 2016 г. тази технология бе отличена с Наградата за иновация на CES и през изминалата година пое със сериозни крачки към серийното производство.
  • Кристално ясна видимост с OLED: В кокпита на концептуалния автомобил за първи път са интегрирани OLED дисплеи (с органични светодиоди) с кристално ясна видимост.
  • Дигитални външни огледала вече и в леките автомобили: Камерната огледална система (Mirror Cam System) е решение, базирано върху камера, което заменя двете странични огледала. Изображенията се възпроизвеждат на дисплеи до страничните греди на предното стъкло. Дигиталната техника дава възможност за ситуационно обусловена индикация. Когато автомобилът се движи по магистрала, визуалното поле се простира далеч назад, а при градски трафик по-широкият зрителен ъгъл повишава безопасността. Засиленият контраст подобрява видимостта при нощно шофиране.
  • Комуникация между автомобила и шофьора: В бъдеще интерфейсът човек-машина (Human Machine Interface – HMI) ще играе ключова роля в автомобилите, особено при автоматизираното шофиране. Например той ще информира водача на кои отсечки е възможно автоматично управление. За да премине към този режим, шофьорът ще трябва да натисне два бутона на волана и да ги задържи за няколко секунди. По време на автоматизираното шофиране HMI показва на водача данните от сензорите за обкръжение и колко време остава до момента, в който той отново трябва да хване волана.
  • Комуникация между автомобила и дома: По време на автоматизираното шофиране водачът разполага с повече инфотейнмънт функции на централния дисплей, отколкото когато управлява сам автомобила. Чрез връзката с интернет той може да провери предстоящите си задачи или да планира покупките си. С приложението Smart Home на Bosch шофьорите могат да обслужват щорите в дома си, да проверят какво се случва в жилището им, дори да хвърлят и един поглед в хладилника. Има ли достатъчно храна? С едно натискане на бутона приложението бързо поръчва необходимите продукти във фирмата за доставки.
  • Комуникация между автомобила и велосипеда: Благодарение на комуникацията между превозните средства автомобилите ще бъдат информирани за другите участници в трафика дълго преди те да се виждат. Особено велосипедите често остават незабелязани, тъй като камионите и автобусите ги скриват. На CES Bosch демонстрира комуникационната връзка между новия концептуален автомобил и велосипед. Чрез нея двете возила перманентно обменят информация за местонахождението и посоката си на движение. Така рискът от сблъсък се свежда до минимум.
  • Интегрирано решение за разплащания от Bosch: Bosch разработи това решение за електронни плащания, което предлага нови услуги през екосистемата на Интернет на нещата, включително и стандартна функция за плащане. Вече са сключени необходимите договори с много системи за електронни разплащания, сред които е и PayPal.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин