Aвтомобили и мотоциклети в Националния политехнически музей: как започна всичко?

2204
2024

За съжаление на всички любители на автомобилната история у нас, в София все още няма специализиран автомобилен музей, като до момента подобна, сравнително скромна функция изпълнява сбирката на Националния политехнически музей (НПТМ) в София.

Идеята за създаване на български музей, който да представя техниката във всички нейни аспекти, витае в инженерните среди от много отдавна. Такива опити са правени още от края на XIX и началото на XX век, но истинското начало е положено едва в средата на 50-те години. На 13 май 1957 г. излиза правителствено решение № 486 за създаване на Политехнически музей към Българската академия на науките. През 1960 г. той преминава към Министерството на просветата и културата, а от 1968 г. получава статута на национален.

През 1993 г. богатата експозиция на Националния политехнически музей се премества на ул. „Опълченска“ № 66 в сградата на бившия музей на Георги Димитров, където може да бъде видяна и днес. Началото на автомобилната колекция неофициално е поставено през февруари 1994 г., когато в НПТМ се открива временната изложба „Четири години Български автомобилен клуб „Ретро“. Наред с богатия архивен материал от автомобилни снимки, документи, книги, списания, каталози, акции и различни предмети, там са показани на живо и няколко истински коли, предоставени от членове на клуба. Когато през март същата година изложбата е закрита, в музея остават за постоянно два от изложените автомобили – Fiat Topolino от 1936 г. и ГАЗ 20 „Победа“ от края на 40-те.

Не след дълго „Мото-Пфое“, българското представителство на Ford, предлага своето съдействие при реставрирането на някои от автомобилите с тази марка. За щастие в хранилището на Политехническия музей, близо до София, действително има такива екземпляри (и по-специално няколко броя Ford-A от края на 20-те години). Първите два автомобила са възстановени по всички европейски стандарти през 1998 г. Тогава единият от тях е предаден на НПТМ, а другият става част от музейната сбирка в комплекса на „Мото-Пфое“, открита през май същата година.

Впоследствие настъпват известни промени в конфигурацията на автомобилните експонати. „Победата“ се връща при своя собственик, но на нейно място идва изключителният микролитражен уникат Messerschmitt KR 200 (произвеждан през 50-те години), който вероятно е и единственият представител на марката в нашия географски регион. Скоро след това към все още скромния автопарк се присъединява и сравнително редкият (поне за България) Austin A40 от началото на 60-те, подарен на музея от известния наш автомобилен експерт инж. Любомир Тошев.

Първоначално сред автомобилите няма представители на кратко просъществувалото родно производство, но за сметка на това могат да се видят два от мотоциклетите, произвеждани у нас. Единият от тях е класически 250-кубиков „Балкан“, който се радва на особена популярност сред българските клиенти и донася множество награди на нашите най-известни мотоциклетисти. Другият двуколесен ветеран е представител на първата серия 50-кубикови мотопеди, произвеждани в Ловеч след 1960 г.

На снимките е показана автомобилната експозиция на музея в нейния автентичен вид отпреди близо четвърт век.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин