/ 906 Turbo: най-големият Saab, създаван някога

906 Turbo: най-големият Saab, създаван някога

Тази интересна концепция, базирана на Saab, е замислена и създадена от известния шведски дизайнер Лейф Мелберг, проектирал някои от емблематичните прототипи на Saab като EV1, 900 Speedster, Mayo и Gullwing. Неговият масивен шестколесен всъдеход 906 Turbo обаче е най-големият Saab, създаван някога. 

Екзотичната преработка е направена през 1984 г., като за основа е използван класически Saab 900 GLS от 1981 г. Стандартният седан е удължен с 60 см, така че общата дължина на Saab 906 Turbo достига 5,3 м. Освен това на някои места размерът на каросерията e увеличен и странично, с 18 см в най-широката си точка. 

Творението на шведския дизайнер изглежда невероятно дълго в профил, изпълнено е с всевъзможни приспособления и екстри, като видео, стерео система с 16 високоговорителя, хладилник с фризер, отоплителни уреди, полицейски радиостанции, радарни детектори, круизен компютър, аларма и много други. За своето време това може би е най-добре оборудваният автомобил в Швеция. Той обаче не е използван като транспортно средство, каквито са били първоначалните планове, а се превръща в подвижна реклама на Мелберг и неговата компания Mellbergs custom. 

За съжаление преди повече от 20 години, тази интересна и ексцентрична разработка е изпратена на сметището и споменът за нея е съхранен само от няколкото запазени до днес снимки.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин