900 SUV-a по цяла Европа oсъмнаха със спуснати гуми след акция на екоактивисти

0112
2022

Ако намерите подобна бележка под чистачките си, има голяма вероятност гумите на вашия SUV да са спуснати! Екоактивистите вече не само атакуват известни картини с консерва супа – а и оставят без въздух гумите на скъпи SUV-модели.

Посредством социалните медии международната група „The Tire Extinguishers“ се хвали с акции в общо осем държави (включително Франция, Великобритания, Холандия), в които на атака са били подложени общо около 900 SUV-а.

Писмо под чистачките

Активистите, които са действали в нощта на 28 срещу 29 ноември, винаги оставят писмо с обяснение под чистачките на предното стъкло със заглавие: „Внимание, вашият лаком за гориво автомобил е смъртоносен!“

По-долу в текста групата оправдава действията си: „Направихме това, защото шофирането на огромено превозно средство из града има тежки последици за другите.“ По-нататък писмото продължава: „Ще се ядосате, но не го приемайте лично. Проблемът не е във Вас, а във Вашата кола. (…) SUV-овете замърсяват въздуха повече от по-малките автомобили.“

Според BILD само в Хановер са били отворени вентилите на осем офроуд автомобила (в т.ч. Range Rover, Mercedes G-клас и др.). Сред пострадалите има и лекар. „Какво щеше да стане, ако е имал спешен случай?“, цитира Bild.de думите на ядосан съсед. — „С трамвая ли ще иде до клиниката?“. Прокуратурата и полицията в Хановер класифицират действието като причиняване щети по чуждо имущество и разследват активистите.

Държавното обвинение поема случаите в Заарбрюкен

В Заарланд е атакуван 26-годишният Сhevrolet на известния в Германия адвокат Кристиан Кеслер, който е доста ядосан. „Не мога да оправдая тези действия. Автомобилът е произведен през 1996 г., изминал е няколко пъти по 100 000 километра и ще издържи още 30 години. Следователно е по-екологичен от някои електрически автомобили.“ Адвокатът разглежда правните стъпки за справяне с казуса. Както съобщава BILD обаче, германската прокуратура е поела разследването в Заарбрюкен, тъй като може да се приеме, че „The Tire Extinguishers“ са действали по политически подбуди.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин