90 години от първото българско участие на рали Монте Карло

2902
2024

Точно преди 95 години България за първи път става официална част от програмата на рали Монте Карло, когато през януари 1929 г. през специално създадените за целта контролни пунктове на наша територия преминават четири автомобила, взели участие в надпреварата. Тази традиция продължава без прекъсване до 1937 г., като през януари 1934 г. за пръв и последен път в предвоенната епоха в ралито се включва и български екипаж. За някои това 13-то поред издание на Монте Карло вероятно е считано за фатално, но у нас то ще бъде запомнено като едно от големите събития в автомобилната история на страната от епохата на монархията.

През 1934 г. живеещият в България французин Андре Шазел и шофьорът Васил Георгиев-Пижо стават първите наши сънародници, дръзнали да се изправят срещу предизвикателството на тази престижна маратонска надпревара. Въпреки че разчитат на износения сериен автомобил на Шазел, който за разлика от останалите, не разполага с никаква допълнителна екипировка, двамата наши състезатели успяват да се преборят с голяма част от 114-те участници и достигат до 7-мо място в своята категория (до 1500 куб.см) и 15-то в общото класиране. Родната преса и особено клубните издания публикуват подробна информация за българското участие, още преди официалния старт:

„В автомобилните състезания в Монте Карло, които са насрочени за 20 т. м., пише в. „Шофьорски глас“, за пръв път ще участва и българин, нашият колега Васил Георгиев (Пижо), член на дружеството ни. Високата чест, която му се прави от страна на стопанина на автомобила г. Шазел е повече от похвална. Георгиев ще бяга с автомобил „Пежо“ – модел 301. На 10 т. м. той заминава за Атина, от където на 20 с. м. ще потегли за Монте Карло. Целият път е 3786 клм. като се смята, че това разстояние ще се мине без прекъсване за 98 часа, или средно в час около 50 километра. През София Георгиев ще мине на 21-ви, между 9 часа сутринта и 2 часа след пладне. Като знаем лошия път и други неудобства, пожелаваме на нашия колега Васо да бъде един от първите победители и да подчертае добрите си качества на шофьор, като постави автомобилното дело в България пред чужденците на подобающа висота. Добър му път!“

В официалните резултати от тази надпревара, по неясни причини е записано само името на Шазел, и то като представител на Франция. Това, че той живее у нас, че автомобилът му е с български регистрационен номер, както и фактът, че доброто представяне на екипажа се дължи почти изцяло на способния български автомобилист Васил Георгиев, без съмнение, е съществен пропуск. Той, разбира се, отдавна вече е попълнен в нашата историография. Остава това да бъде направено и от изследователите на автомобилната история в чужбина. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин