90 години от автопохода на Citroën „Париж-София-Париж“

0407
2021

На снимката горе – Момент от преминаването на автомобилния поход на Citroën през България през лятото на 1931 г.

През 1931 г. на улица „Търговска“ № 5, където по традиция от началото на 20-те години се намира магазинът на Citroën, се настанява новооснованото дружество „Кожеко“, което представя френската марка за сравнително кратък период. Въпреки задълбочаващата се икономическа криза, през лятото на същата година дорганизира внушителен автопоход от Париж до София и обратно на 20 фирмени автомобила, различни като модел и предназначение. В илюстрованата рекламна страница, която списание „Автомобилист“ отделя на това събитие, се казва :

Магазинът на Citroën на ул. „Търговска“ в началото на 30-те години

„20000 клм. Заводите Ситроен желаейки да покажат несравнимата издръжливост на техните коли, организираха един импозантен керван от 20 коли пътнишки, омнибуси, камиони с полезен товар 2000 клгр., който броди надлъж и шир Европа. Керванът вече пропътува: Германия, Чехословакия, Австрия и Унгария и сега броди из Румъния. На 11 того през Русе ще влезе и в България. Очаквайте го. Със своите демонстрации и техническите развлечения: прожектиране серия от филми по автомобилна техника, радио, и пр. представлява грамаден интерес за всички. Следете известията за движението му.“

Въпреки че не е сред най-масовите автомобили у нас в довоенната епоха, Citroën се отнася с внимание и професионализъм към българския пазар. Това е една от малкото фирми, които още от края на 20-те години популяризират продукцията си с луксозни цветни каталози, преведени на български, както и първата фирма, създала собствена таксиметрова служба в София. Мащабният автопоход през 1931 г. също е от полза за търговската дейност на Citroën в България, тъй като само година по-късно фирмата е ангажирана от Министерството на войната с доставката на 55 военни камиона за българската армия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин