/ 86% oт произедените Tesla Model 3 – дефектни

86% oт произедените Tesla Model 3 – дефектни

В продължение на дълго време производството на Tesla Model 3 вървеше много трудно, а сега излезе и притеснителен доклад за качеството на произведените автомобили. 4300 от слезлите от конвейера общо 5000 Model 3 ще имат нужда от подобрения. Това разкри порталът Business Insider, позовавайки се на информация от вътрешнозаводска документация на Tesla. Съгласно данните само 14% от т.нар. „първа реколта“ на електромобила за масовия потребител е наред. Или казано с други думи – горе-долу две на десет произведени коли са читави. Перфектен пример е Tweet, на който се вижда, че Model 3 с различна тапицерия на лявата и дясната врата е успял да премине през контрола на качеството!

„При добро и конкурентоспособно производство 80 процента и нагоре от автомобилите нямат нужда от допълнителни подобрения“, казва стратегическият съветник Рон Харбър, автор на известен труд за производството на коли. Служителите на Tesla трябвало да отделят средно по 37 минути на електромобил, за да отстраняват дефекти. Според Харбър именно това е забавило сериозно производството. Пионерът при електрическата мобилност в продължение на месеци наред имаше проблеми да достигне до поставената като цел бройка от 5000 коли месечно, които трябва да излизат от завода във Фримонт (Калифорния). Наскоро Илън Мъск се похвали, че тази цел вече дори била надхвърлена.

Tesla излезе със становище по казуса: най-честата причина за допълнителните операции по Model 3 били „грешки в ръчно изпълняваните задачи“ и „козметични проблеми“. Повече детайли не се разкриват. „Нашата цел е да произведем перфектен автомобил за всеки клиент“, казва говорител на компанията. „За да гарантираме безупречно качество, ние проверяваме всяка кола, преди тя да напусне завода“, уверяват от Tesla. Допълнително към съответните екипи по инспекция всякa Tesla била подлагана на проверки за качеството.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин