85 заявки за „Мемориал Валерий Великов“


3
апр.
2019
85 състезатели от цялата страна са подали своята заявка за участие в тазгодишното 20-то юбилейно издание на „Мемориал Валерий Вeликов“ (5-6 Април). Организираната от АСК „Стари Столици“ и община „Шумен“ надпревара за поредна година открива едновременно сезона в националния шампионат по планинско изкачване и старта на автомобилните мероприятия у нас.

Доказано като едно от най-добре организираните състезания, шуменската надпревара отново ще бъде притегателна сила за хиляди фенове от цялата страна. Именно поради големия интерес през тази година организационният екип е отделил изключително голямо внимание на сигурността.

Сред заявените състезатели са едни от най-силните пилоти в дисциплината „Планинско изкачване“ у нас и в Европа: Николай Златков (Audi Quattro S1), Юлиян Телийски (Mitsubishi Lancer Evo), Любен Каменов (Mitsubishi Lancer Evo IX), Христо Манолов, (Mitsubishi Lancer Evo IX), Стефан Стоев (Silver Car EF 10), Косю Йорданов (Renault Meganе) и др.

Освен топ пилотите организаторите от АСК „Стари Столици“ продължават с традицията да приютяват и изключително атрактивната купа „Лада“, която ни връща назад във времето.
За 20-тото си юбилейно издание 3,350-километровото трасе ще претърпи малка, но изключително важна промяна в своята конфигурация, и това е добавянето на изкуствен шикан преди спирането за първит ляв обратен завой.
Какво ново през 2019? Освен традиционното почистване и измиване на цялото трасе, организаторите са решили да добавят изкуственшикан на спирането преди първия ляв обратен завой. Николай Златков ще регистрира първото си участие в надпреварата от 2015 г.  зад волана на легендарното Audi Quattro S1.
 
Състезателна кариера на Валерий Великов
Майсторът на спорта Валерий Георгиев Великов е роден на 05.02.1955 г. (починал 16.12.1991 г.). Завършил ТМТ ,,Христо Ботев’’, състезава се от 1978г. в отбора на ,,Автотранспорт’’ и е член на националния отбор по рали. Републикански Шампион на рали през: 1984, 1987, 1988г. и 1990г.През 1985г. трети на рали и планинско изкачване. През 1988г. републикански шампион на планинско изкачване. През 1990 г. втори на планинско изкачване. 

Автомобилното състезание по планинско изкачване ,,Мемориал Валерий Великов’’ е проведено за първи път на 21.03.1992 г. като общинско планинско състезание, а от 1995 г. е кръг от националния планински шампионат. През последните две издания безапелационен победител е местният пилот Христо Манолов.

Още по темата

Card image cap
Роботи вместо пилоти

27
авг.
2016

През 2017 г. трябва да бъде проведено първото състезание от електрическите серии Roborace. Сега вече отборите имат възможност да правят тестове с изпитателния болид DevBot

Card image cap
Лефтеров се включва в Audi TT Cup

15
дек.
2015

18-годишната изгряваща звезда от GT4 ще бъде един от 20-те пилоти, участващи в престижния шампионат на марката от Инголщат

Card image cap
Ще помогне ли Шуми-младши нa DTM?

27
окт.
2016

Шефът на сериите DTM разкрива как Мик Шумахер би могъл да помогне за развитието на Германския туристически шампионат

Card image cap
Алекс Дзанарди: отново пример за върхово мъжество и несломим дух!

19
сеп.
2016

Алесандро Дзанарди спечели третия златен медал в кариерата си на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро. Навършват се 15 години от злополуката, в която той загуби и двата си крака

Card image cap
Сайнц става лидер в „Дакар“

13
ян.
2016

Матадора поема водачеството след победа в скъсен етап

Card image cap

В последния брой:

Архив >