8-те най-добри електромобила на германския пазар: Smart EQ fortwo

1102
2022

Продажбите на електромобили в Германия нарастват, а изборът става все по-голям: кой модел да избера? AUTO BILD ще ви представи осемте най-доброи електромобила на пазара към момента – от BMW до Smart.

Интересът към автомобилите с електрическо задвижване в Германия постоянно расте – растат и продажбите им: за сравнение през 2021 г. броят на новорегистрираните електромобили в Германия е нараснал спрямо предходната година с 83,3 процента! За същия период пък броят на новорегистрираните Plug-in хибриди се е увеличил с 62,3 процента. Общият пазарен дял на автомобилите с този вид задвижване е 26 процента. Той надхвърля дори дела на новорегистрираните дизелови автомобили (20 процента). Постоянно нараства и изборът от модели, видове батерии и техника на зареждане. Затова не е лесно да добиете точна представа. По тази причина AUTO BILD ще ви представи осемте най-атрактивни електромобила в Германия към момента. Ето най-важната информация: какво могат, колко струват и какво ги отличава.

8. Smart EQ fortwo – идеалната градска бълха

Средно германецът изминава 40 километра с автомобила си – пътят до работата и обратно. Ако човек влиза в тази статистика, то би могъл да се справи и с един малък електромобил – Smart EQ fortwo. Малкият двуместен електромобил с електромотор с 60 кВт. е оптимален за града. По-дългите пътувания  са по-скоро нежелателни заради малкия капацитет на батерията от 16,7 кВтч. (официален пробег от 159 километра, в реалността по-скоро 120). Тегло под 1 тон, задно задвижване, максимален въртящ момент от 160 Нм, който е на разположение веднага – шофирането се усеща почти като спортно. Smart EQ fortwo е много сигурен на пътя, като дори и при високо темпо остава стабилен и с добра управляемост. А малката градска бълха има своите козове и когато не се движи – мястото за паркиране, което ви е достатъчно, може да е и минимално.

Между другото при TÜV Smart fortwo Electric Drive се представи най-добре сред автомобилите – с квота на проблемите от 3,5 процента.  А оборудването? Във версията prime малкият електромобил разполага с черна кожена тапицерия с декоративни шевове, електрически регулиращи се странични огледала и автоматична климатична инсталация. Серийното оборудване включва подгряване на седалките, 16-цолови джанти – всичко това човек обикновено не очаква да получи без пари в такъв малък модел. Така оборудван, в Германия Smart EQ fortwo prime струва около 50 000 лв., но когато махнете около 20 000 лв. екологична премия, цената става напълно прилична.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин