/ 8-те най-добри електромобила на германския пазар: Mazda MX-30

8-те най-добри електромобила на германския пазар: Mazda MX-30

Продажбите на електромобили в Германия нарастват, а изборът става все по-голям: кой модел да избера? AUTO BILD ще ви представи осемте най-доброи електромобила на пазара към момента – от BMW до Smart.

Интересът към автомобилите с електрическо задвижване в Германия постоянно расте – растат и продажбите им: за сравнение през 2021 г. броят на новорегистрираните електромобили в Германия е нараснал спрямо предходната година с 83,3 процента! За същия период пък броят на новорегистрираните Plug-in хибриди се е увеличил с 62,3 процента. Общият пазарен дял на автомобилите с този вид задвижване е 26 процента. Той надхвърля дори дела на новорегистрираните дизелови автомобили (20 процента). Постоянно нараства и изборът от модели, видове батерии и техника на зареждане. Затова не е лесно да добиете точна представа. По тази причина AUTO BILD ще ви представи осемте най-атрактивни електромобила в Германия към момента. Ето най-важната информация: какво могат, колко струват и какво ги отличава.

7. Mazda MX-30 – висококачествен компактен SUV

Вторият най-малък по големина в нашите предложения – освен това Mazda MX-30 прави много от нещата по различен начин. „Японецът” например има страхотен интериор с доста прилични и интелигентни материали (корк, текстил) и срещуположно отварящи се задни врати. Концепцията на вратите обаче е специална – като не улеснява непременно всекидневието. Особено на тесни места за паркиране. С батерията с малкия капацитет (35,5 кВтч.) MX-30 ви гарантира, че няма да изпитате носталгия по дома – пробегът е максимум 200 километра. Иначе „японецът” е интелигентен спътник за всекидневието, приятно компактен и се побира в повечето места за маркиране и е напълно достатъчен за употреба в града.

Според хората от Mazda това с малката батерия е умишлено. Производството на по-малко клетки на батерията щадяло природата, твърдят инженерите.  Проблемът с пробега скоро ще бъде решен от малък бензинов ванкелов двигател. Нарича се Range Extender, или удължител на пробега, BMW го предлага в i3. Разположеният в средата дисплей е по-малък, но затова пък ни харесаха интуитивното управление на кокпита и качествените материали. В момента се предлага само един вид задвижване: със 145 к.с. малкият електромобил е повече от достатъчно добре моторизиран. В Германия като приспаднете екологичната премия, цената на модела става около 50 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин