Нашите съвети » 8 съвета за добра видимост

8 съвета за добра видимост

2503
2018

Съвет 1: настройте дюзите

Когато стъклото е замърсено стабилно, чистачките не могат да се справят сами. Най-вече при стари автомобили водата от дюзите се процежда по-трудно. Хоби-майсторите често сменят оригиналните дюзи с нови, при които разпръскването на струята е по-ефективно. Понякога и смяната на маркучите (те се продават на метър в железариите), както и смяната на помпата също могат да помогнат, за да ви се „изясни картинката“.

Най-лесно е да регулирате дюзите с карфица или тел.

Ако има запушване на маркуча, пробвайте да го „продухате“ със сгъстен въздух – след като го откачите от дюзите и помпата.

Съвет 2: монтирайте отопление на течността за чистачки

През зимата топлата вода има две предимства: действието на почистващите съставки става по-ефективно, а размразяването бива улеснено. При по-простите системи загряването става само с топъл двигател. Електрически отоплител само след секунди загрява течността. Има и други варианти – като отопляеми дюзи или съд с подгряване, каквото може да бъде монтирано допълнително.

                                                                  Система за подгряване

Съвет 3: изчистете стъклата отвътре

Никотин или прах се отлагат върху стъклото отвътре. Резултатът: при силно слънце срещу вас или нощно каране видимостта намалява. Затова с миенето на колата задължително почиствайте и предното стъкло от шофьорското място, като започнете първо със зоните около рамката, а след това отделете внимание на самото стъкло. Така няма да връщате мръсотия от ръбовете към центъра.

При посещение в автомивката не забравяйте да обърнете внимание и на стъклата отвътре…

…като и да не ги драскате.

Съвет 4: планирайте разхода

От София до Пловдив за 10 лева. Но колата трябва да бъде задължително на пропан-бутан, а кракът ви да бъде „нежен” с газта. Тук обаче не става въпрос за разход на гориво – а за течност за чистачки по време на снеговалеж. В такива случаи задължително трябва да се подготвите за висока консумация на течност за миене – на всеки два километра стъклото ви може да има нужда от душ. Дали автомобилът ще харчи течността като луд или ще я икономисва, зависи от настройката, която инженерите са направили на помпата. Имайте предвид, че много автомобили са снабдени и с пръскалки на фаровете – за които също отива течност при всяко четвърто пръскане към стъклото. Затова горещо препоръчваме в студените зимни дни да си носите резервна течност за чистачки в багажника.

Задължително в багажника трябва да носите резервна течност за чистачки.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин