8 нови реанимобилa Citroën за ВМА


14
авг.
2020

Осем напълно оборудвани реанимобила на базата на Citroën Jumper вече са на разположение на екипите на Военномедицинска академия (ВМА). Те са закупени в началото на 2020 година, но са доставени със закъснение заради пандемията от COVID-19.

В унисон с концепцията на ръководството за развитие и модернизиране на всички структури, реанимобилите ще бъдат разпределени в отделните военни болници в страната.

„Дооборудването с подобни санитарни автомобили е от изключително значение с оглед изискванията по съюзническите ни задължения и покриване нуждите при провеждането на международни военни обучения“, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Особен акцент е изключителното им оборудване, за да се осигури бърза евакуация на болни и пострадали. Реанимобилите са добре заредени с кислород, с апарати за обдишване, с възможности за поддържане на жизнените функции по време на движение.

Могат да транспортират лежащо и седящо болни, тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми, което също е от особено значение и при бойните травми и военните обучения, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

Новите линейки са на базата на Citroen Jumper. Производството и оборудването им с медицинска апаратура от най-висок клас е извършено изцяло в България от Автомотор Корпорация АД, която има дългогодишен опит в трансформацията на автомобили и е сред най-големите доставчици на линейки в страната.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин