8 грешки, които водачите правят при използване на климатика

3107
2020

Включвате климатика и готово? Не съвсем. Тъй като когато използвате климатичната инсталация, трябва да обърнете внимание на някои неща, за да бъде охлаждан оптимално въздуха в автомобила и да не повредите климатичната инсталация.

Всяко лято водачите се радват на хладния повей от климатика в автомобила си. Същевременно обаче това е системата, на която се обръща най-малко внимание. за да работи обаче оптимално, климатичната инсталация трябва да бъде редовно следена и поддържана.

1. Да разчитате само на климатика

Качвате се в автомобила в жегата и климатикът ще си свърши работата? Можете малко да го улесните, като преди потегляне отворите всички врати на автомобила. Така загретият въздух ще излезе навън. Също така можете да се опитате да паркирате на сянка, за да предотвратите нагряването на автомобила. все пак не забравяйте, че високата температура в автомобила пречи на концентрацията на водача.

2. Да оставите отворен притока на въздух

За да охладите възможно най-бързо автомобила, трябва да превключите въздуха в купето на рециркулация. Така първо ще се охлади само въздуха в купето, а не и постоянно влизащия топъл въздух отвън. Ако включите в началото климатика на най-ниска температура, охлаждането ще стане най-бързо. Важно е след 5 минути да изключите функцията за рециркулация на въздуха в купето, иначе съдържанието на въглероден двуокис ще се повиши.

3. Настройка на прекалено ниска температура

Когато въздухът във вътрешното пространство е вече поохладен, можете да настроите климатика на желаната температура. Прекалено ниските градуси на настройка не са здравословни – желателно е да избирате между 20 и 22 градуса. Ако навън е голяма жега, експертите препоръчват настройването на не по-малко от 6 градуса спрямо температурата на въздуха навън.

4. Да отваряте допълнително прозорци

Да, свежият въздух отвън и течението от отворените прозорци са приятни, но карат климатика да работи още по-мощно. Същевременно въздухът вътре в купето се охлажда по-бавно.

5. Да оставите климатика да плесеняса

При първото включване след дълго неизползване често се разнася                        неприятна миризма. Обикновено тя преминава след няколко минути, така че повечето водачи смятат, че няма нужда от действия. Не трябва обаче да игнорирате тази миризма – тя е знак, че има поява на бактерии. В такъв случай е необходимо дезинфекциране на климатичната инсталация. Можете да го направите и сами – с подходящ препарат.

6. Изключване на климатика с цел пестене на гориво

Да, климатичната инсталация на автомобила вдига минимално разхода на гориво, но това не означава, че трябва да я изключите. Дълготрайното неизползване на климатичната инсталация води до повреди, които ще ви излязат доста по-скъпо от този по-висок разход на гориво. Само по време на работа се извършва оптимално смазване на съставните части на климатика. Освен това по-ниската температура в купето е фактор за сигурност, тъй като ако в автомобила е прекалено топло, концентрацията на водача спада.

7. Отказ от поддръжка

Само редовно поддържаната климатична инсталация функционира оптимално. Тъй като с времето инсталацията губи охладителна течност. Ерго: отслабва охлаждането. Решението е допълване на охладителна течност в сервиз. Накарайте да проверят системата за наличие на евентуални течове, тъй като освен да създаде ядове, изтичащата охладителна течност ще навреди и на околната среда. Принципно трябва да проверявате климатика в сервиз на всеки две години.

8. Оставяте го да работи до самия край на пътуването

В оптималния случай климатичната инсталация трябва да бъде изключена малко преди края на пътуването.  Така кондензът, който се е събрал по време на работата, има време да се изпари. Това затруднява появата на бактерии и образуването плесен, както и получаването на неприятна миризма.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин