750 000 поръчки на актуалната Corsa… и историята на модела

2804
2017

Динамична, практична, стилна и много популярна: петото поколение на  Corsa отново е бестселър. Opel току-що вписа в книгата с поръчки на актуалния модел номер 750 000 от пускането му на пазара в края на 2014 година. Стилният и  функционален модел по този начин продължава успешната история, започнала с първата Corsa през 1982 година. До момента са произведени над 13 милиона Corsa. “Corsa е един от най-важните модели в Европа и е отговорен за около една четвърт от общия обем продажби на Opel. В зависимост от версията, това е перфектният автомобил както за сам човек и двойки, така и за цели семейства,” отбелязва Петер Кюсперт, вицепрезидент Opel/Vauxhall, отговорен за продажбите и следпродажбеното обслужване.

Успешна история в пет действия

Действие първо: 1982 до 1993 година

Като „малък брат на Kadett“ Corsa A дебютира с изострените си форми, малката дължина от 3,62 метра, изключително нисък, вероятно рекорден коефициент на обтекаемост 0,36, и дръзко оформени раздути арки на калниците в стила на рали автомобилите. Главният дизайнер Ерхард Шнел е създал малък автомобил с изострени, рязко пресичащи се линии, който трябва да впечатлява „мъжа в семейството“. Най-динамичният израз на това дизайнерско решение е Corsa GSi със 100 к.с., като същевременно с това моделът се предлага и в дизелова версия. Хечбекът с две врати и седанът се допълват през 1985 година от популярния модел с пет врати. Corsa A се превръща във високо ценен модел и реализира продажби от 3,1 милиона броя.

 Действие второ: 1993 до 2000 година

 Независимо от успеха на Corsa № 1, в Рюселсхайм е взето решение наследникът да се позиционира като „истински любимец на дамите“. Дизайнерът Хидео Кодама създава автомобил с много по-заоблени, меки форми, с предни светлини, наподобяващи широко отворени очи. Corsa B е с десет сантиметра по-дълга и е много по-просторна отвътре. Освен това в нея Opel въвежда по-високи стандарти за безопасност в сегмента, включително ABS, странична защита и предни въздушни възглавници. За някои пазари, към хечбек версията Opel добавя и седан, както и комби и пикап. Бензиновите двигатели вече разполагат с технология за впръскване на горивото и каталитични конвертори. Версията GSi е с 16 клапана, а дизелите имат и версия с турбо. Втората Corsa е успешна в глобален мащаб, като продажбите достигат четири милиона.

Действие четвърто: 2000 до 2006 година

 Хидео Кодама отново е помолен да създаде дизайна на малкия автомобил, като този път това е Corsa C. Стилистиката е съзнателно насочена към следване на тази на успешния предшественик. Новата Corsa отново пораства (с десет сантиметра на дължина) и има по-широка стойка с по-дълго междуосие, с което значително се увеличава интериорното пространство. За първи път каросерията е напълно галванизирана. Високотехнологичните бензинови двигател с четири клапана на цилиндър ECOTEC и турбодизеловите с директно впръскване осигуряват мощна тяга, нисък разход на гориво и емисии на отработилите газове – всички версии вече покриват строгите нива на стандарта Euro 4. Corsa C също се представя блестящо с продажби от 2,5 милиона броя.

Действие четвърто: 2006 до 2014 година

 Както Corsa B, така и версиите с три и пет врати поемат по различни пътища: тази с три врати получава уникална стилистика, наподобяваща купе и е насочена към спортно ориентираните клиенти по подобие на оригиналната Corsa A. Вариантът с пет врати получава по-просторна каросерия в името на удобствата на семействата. Corsa D е една идея по-къса от четири метра. С технологията на Opel ecoFLEX, Corsa вече разполага със системи Start/Stop и високоефективни двигатели. Реализираните бройки от четвъртото поколение достигат 2,8 милиона броя.

Действие пето: от 2014 година насам

Със 750 000 поръчки до момента, петото поколение на Corsa също се произвежда в заводите на Opel в Сарагоса и Айзенах, както тези с три и пет варианта. Айзенах е също мястото, в което се произвежда гамата на Opel ADAM, така че сега Corsa има по-малки братя – така както преди за Kadett е Corsa.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин