74-годишен пилот с дебют на Льо Ман

1809
2020

Старите хора имаха нужда от по-малко сън, нали така? В този ред на мисли, Доминик Бастиен и Марк Патерсън имат сериозно предимство в „24 часа на Льо Ман“. Никога по-възрастни пилоти не са карали в легендарната надпревара.

Марк Патерсън е на 68 години – точно колкото досегашния носител на рекорда по години Джак Гербер, който през 2013 г. дори успя да се качи на подиума в аматьорския клас GT зад волана на Ferrari 458 GT3. Но до събота, когато ще бъде даден стартът, Патерсън ще бъде със 164 дена по-възрастен от Гербер през 2013 – и ще кара прототип Oreca Gibson от клас LMP2 с 600 конски сили.

Роденият през 1951 в Южна Африка Патерсън ще участва в „часовете“ за седми път. Въпреки тежка катастрофа миналата година, в която получи травми на врата, смелчагата не се отказва от състезанията. И за да ви стане по-ясно: когато с Ferrari сънародникът на Патерсън Джоди Шектер донесе титлата от Формула 1 в Южна Африка, самият Патерсън е бил в най-добрата за Формула 1 възраст – 27 г. Само че Патерсън започва кариерата си като пилот чак през 2003.

През 2004 г. той среща във Формула Dodge в САЩ Доминик Бастиен, който е шест години по-стар от Патерсън. Двамата са конкуренти на трасето, но когато свалят каските, се разбират много добре. Тогава обаче никой не е очаквал, че години по-късно двамата ще станат най-възрастните състезатели на старта на Льо Ман.

Бастиен ще стартира в аматьорския клас GT с Porsche 911 RSR (4-литров 6-цилиндров боксер, 510 к.с.) за отбора на звездния актьор Патрик Дъмпси (от сериала „Анатомията на Грей“). И двамата му съотборници Томас Прайнинг (Австрия) и Адриен де Леенер (Белгия) са на сумарна възраст 53 години – а Бастиен е на 74! Когато се е родил, още не е имало Формула 1 в настоящия й формат!

На своята достолепна възраст Бастиен е един от 42 „Rookies“, които ще дебютират на „24 часа на Льо Ман“. Нито един от стартиралите в надпреварата 3430 пилоти не е бил на възраст над 70. „Аз ще карам и в сериите Porsche Carrera Cup, за да опозная трасето максимално добре“, разкрива Бастиен. Въпреки че е на 74, Бастиен е правил много тренировки на симулатор през изминалите седмици – за да се подготви максимално добре.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин